Βίβλια αποκλειστικά για Foodies

dots

Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσάς…Ενώ τρελαίνομαι για βιβλία, τα πιάνω στα χέρια μου σχεδόν μόνο το καλοκαίρι. Ο χειμώνας είναι η εποχή της ταινίας για εμένα, ενώ μόλις αρχίσουν οι εκδρομές και τα μπάνια, ξεκοκκαλίζω ότι βιβλίο βρω μπροστά μου. Και φυσικά τα αγαπημένα μου βιβλία είναι αυτά που αφορούν το φαγητό! Είτε είναι εκπαιδευτικά, είτε αυτοβιογραφικά, είτε μυθιστόρημα, αν αφορά το φαγητό το έχω αγοράσει, έχω πάρει και μολυβάκι μαζί μου για σημειώσεις και ξεκινάω την ανάγνωση μετά μανίας.

Words: Μαριλού Παντάκη Photos: Αλέξανδρος Ιωαννίδης Creative Work: Lunik.Lab dots

Eίπα λοιπόν φέτος να συγκεντρώσω σε μία λίστα, τα αγαπημένα μου βιβλία για το καλοκαίρι. Βιβλία τα οποία μπορείτε να πάρετε μαζί σας στις διακοπές και να περάσετε καλά μαζί τους ή ακόμα και να μάθετε και πέντε πραγματάκια! Γιατί ο καλός ο foodie, φροντίζει ακόμα και το βιβλίο του να έχει άμεση σχέση με το πάθος του!

Έρως Ανίκατε Μάσαν | Αύγουστος Κορτώ

Βιβλίο, Βιβλία, Καλοκαίρι, Αύγουστος Κορτώ, Foodie

Ξεκινάμε με το αγαπημένο μου βιβλίο για αυτό το καλοκαίρι. Αστείο, έξυπνο, αυτοσαρκαστικό, αυτοβιογραφικό, τσαχπίνικο, αν το ανοίξεις, δύσκολα το κλείνεις. Ο Αύγουστος περιγράφει με ξεκαρδιστικό τρόπο (δε νομίζω να έχω ξαναγελάσει τόσο πολύ απέξω μου διαβάζοντας ένα βιβλίο) την λατρεία του για το φαγητό, μέσα από ιστορίες της παιδικής, εφηβικής και ενήλικης ζωής του. Και τώρα που το ξεφυλλίζω για να ξαναθυμηθώ την αίσθηση που μου είχε κάνει, αποφάσισα ότι θα μπει στην βαλίτσα μου για να διαβαστεί και πάλι από την αρχή…Ανυπομονώ να φτάσω σε μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες με τίτλο “Το μαγιό της ντροπής”! Εύγε Αύγουστε!

Τα άπαντα του Anthony Bourdain

Βιβλίο, Βιβλία, Καλοκαίρι, Αύγουστος Κορτώ, Foodie, Anthony Bourdain 4

Απολαυστικός, καυστικό, πρόστυχος, αισχρός, ένα ρεμάλι της κοινωνίας, ένας λαμπρός chef και ταξιδευτής, ο Anthony Bourdain μας αφηγείται τις μαγειρικές του ιστορίες μέσα από τα δύο του βιβλίαΚουζίνα Εμπιστευτικό” & “Μισοψημένο”Προσωπικά έχω διαβάσει και τα δύο βιβλία 2 φορές και ειδικά το Κουζίνα Εμπιστευτικό έχει τσακισμένες σελίδες και σημειώσεις στις οποίες ανατρέχω αρκετές φορές τον χρόνο. O Anthony καταφέρνει να μας συνεπάρει στις κουζίνες του, στις αλητείες, στις χώρες που ταξίδεψε και μοιράζεται μαζί μας μυστικά, εμπειρίες, ιστορίες και γνώσεις που πολύ ζηλεύουμε και θα θέλαμε να αφηγούμαστε εμείς…

Επίκουρος, Κριτικός Εστιατορίων

Βιβλίο, Βιβλία, Καλοκαίρι, Αύγουστος Κορτώ, Foodie, Anthony Bourdain 5

Ο Αλβέρτος Αρούχ, γνωστός ως Επίκουρος, φρόντισε πριν φύγει από τον κόσμο πέρυσι τον Απρίλιο, να μας αφήσει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά, τα βιβλία του. Το τελευταίο του βιβλίο “Η Γεύση της Μνήμης”, με συντρόφευσε πέρυσι το καλοκαίρι στις διακοπές μου. Μέσα από τις σελίδες του ταξίδεψα μαζί του στις τρομερές γευσιγνωσίες του στα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη όπως το El Bulli στην Ισπανία, γνώρίσα τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη αλλά και έζησα όλη την πορεία του μέχρι να ακολουθήσει το επάγγελμα που λάτρευε, αυτό του κριτικού εστιατορίων και δημοσιογράφου γαστρονομίας.

Στα δύο προηγούμενα βιβλία του “Η Νέα Ελληνική Κουζίνα¨ και “Κριτική του γευστικού λόγου”, παρακολουθούμε στο μεν την καταγραφή της ιστορίας της νέας ελληνικής κουζίνας μετά την εποχή του Τσελεμεντέ μέχρι και σήμερα, αλλά και τις σκέψεις του Επίκουρου πάνω στην τέχνη του φαγητού μέσα από δοκίμια φιλοσοφίας.

Για να γίνετε ξεφτέρια!

Βιβλίο, Βιβλία, Καλοκαίρι, Αύγουστος Κορτώ, Foodie, Anthony Bourdain 2

Τώρα που το μυαλό είναι λίγο πιο ξεκούραστο από τον χειμώνα, καλό θα ήταν να μάθουμε και δυό πραγματάκια. Πώς φτιάχνεται ο τέλειος ζωμός? Πώς θα βράσουμε τέλεια το αυγό και από ποιούς παράγοντες εξαρτάται? Πότε είναι πιο αρωματικό το φαγητό: όταν μασάμε αργά ή όταν μασάμε γρήγορα; Αυτά και άλλα ερωτήματα της μαγειρικής, απαντάνε ο Herve This και ο Robert Wolke στα βιβλία τους. Οι γνώσεις που σου προσφέρουν, θα σου αλλάξουν τον τρόπο που μαγειρεύεις και είναι γραμμένα τόσο απλά και κατανοητά που είναι τα τέλεια βιβλία για τους nerd Foodies εκεί έξω!

Εναλλακτική Διατροφή

Βιβλίο, Βιβλία, Καλοκαίρι, Αύγουστος Κορτώ, Foodie, Anthony Bourdain 3

Ωμοφάγοι, Vegeterians, Vegans, Pescaterians και όλοι εσείς που προσέχετε τι τρώτε και ακολουθείτε έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής, έχουμε βιβλία και για εσάς! Η Άννα Κορακάκη στο βιβλίο της Ωμοφαγία, εξηγεί απλά και κατανοητά τον τον τρόπο που μπορεί να γίνει κανείς ωμοφάγος και δίνει και έξυπνες κάποιες απλές και κάποιες πιο περίπλοκες συνταγές για να τα καταφέρετε.

Το βιβλίο του Jonathan Safran Foer “Τρώγοντας Ζώα”, είναι μια γροθιά στο στομάχι. Ο Jonathan μετά από κρυφές επισκέψεις σε εργοστάσια παραγωγής κρέατος και ιχθυοκαλλιέργειας, αποκαλύπτει τις φρικιαστικές συνθήκες ζωής και σφαγής των ζώων που καταναλώνουμε. Έχει πολλές πιθανότητες να γίνεις vegetarian μετά από την ανάγνωσή του. Ίσως καλό θα ήταν να το αγοράσεις μεν τώρα, αλλά να το διαβάσεις μετά τις διακοπές..

Καλές διακοπές σε όλους, καλές αναγνώσεις και περιμένω τα σχόλια και τις εντυπώσεις σας αφού διαβάσετε τα αγαπημένα μου βιβλία! 

#Love #Only, Madame Ginger
Ένα σχόλιο

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by