Δεύτερο Αστέρι Michelin για τον Ελληνοαυστριακό σεφ Konstantin Filippou

Δεύτερο Αστέρι Michelin για τον Ελληνοαυστριακό σεφ Konstantin Filippou

Ένα από τα signature πιάτα του είναι πουρές μπακαλιάρου με καπνιστό χαβιάρι

01/04/2018 17:24

Η Michelin παρουσίασε τον 37ο Οδηγό “Michelin Main Cities of Europe”, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη. Ο Οδηγός καλύπτει 36 πόλεις σε 20 χώρες και προτείνει συνολικά 2.108 εστιατόρια. Ανάμεσα στα βραβευμένα εστιατόρια, συγκαταλέγεται και εκείνο του Konstantin Filippou στη Βιέννη. Ο Ελληνοαυστριακός σεφ κέρδισε το δεύτερο αστέρι με διαφορά τεσσάρων χρόνων από το πρώτο αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν έφτασε τυχαία ως εδώ. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και από το βιογραφικό του αφού έχει περάσει από σπουδαία εστιατόρια στο παρελθόν όπως το «Steirereck» στη Βιέννη, το «Gordon Ramsay at Royal Hospital Road» και το «Le Gavroche» του Michel Roux στο Λονδίνο αλλά και το διάσημο «Arzak» στο Σαν Σεμπαστιάν, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.  

O Konstantin Filippou 

Ο Filippou γεννήθηκε στο Γκρατς από Αυστριακή μητέρα και Έλληνα πατέρα, ο οποίος έφυγε μικρός από την Καλαμάτα για να σπουδάσει μηχανικός στην Αυστρία. Μικρός περνούσε τα καλοκαίρια του εδώ και κάπως έτσι το ελληνικό ταμπεραμέντο του άνθισε και δημιουργήθηκε μέσα του η ανάγκη να παντρέψει γεύσεις από τη χώρα που γεννήθηκε με μεσογειακά στοιχεία. Αυτή η ανάγκη τον έφερε και στο εστιατόριο Novelli στο οποίο χάρισε ένα Αστέρι Michelin και όταν αποχώρησε από εκεί, οι απανταχού γευσιγνώστες περίμεναν πώς και πώς να μάθουν τα επόμενα σχέδιά του. Οι επόμενες διακρίσεις δεν άργησαν πολύ αφού, ξεκινώντας τη δική του επιχείρηση, κατάφερε να κερδίσει το δικό του Αστέρι, τρεις σκούφους από τον οδηγό Gault Millau, το εστιατόριό του να αναδειχθεί στο τρίτο καλύτερο στη Βιέννη και ο ίδιος σε καλύτερο σεφ της χρονιάς.  

Η σάλα του εστιατορίου “Konstantin Filippou”

Ο Ελληνοαυστριακός σεφ αντιλαμβάνεται ότι ένα αστέρι Michelin είναι μια σπουδαία διάκριση αλλά δεν λειτουργεί εμμονικά στην κουζίνα για την κάθε απόκτησή του. Για εκείνον προέχει να υπάρχει αγάπη για δημιουργία αφού η μαγειρική είναι μια μορφή τέχνης.

«Αντιμετωπίζω τη μαγειρική σαν τέχνη και τους σεφ σαν καλλιτέχνες. Οι περισσότεροι σεφ που γνωρίζω έχουν καλλιτεχνικές ευαισθησίες και εμπνέουν. Συχνά βλέποντας μια φωτογραφία ενός πιάτου αναγνωρίζω και ποιος το έφτιαξε. Οι περισσότεροι έχουν υπογραφή. Και αυτό είναι τέχνη» έχει πει σε συνέντευξή του στο παρελθόν, έχοντας συμπληρώσει ότι θα ήθελε πολύ να γευτούμε προτάσεις του στο μέλλον στην Ελλάδα.

Το εστιατόριο που φέρει το όνομά του δεν είναι η μοναδική επιχείρηση που έχει ανοίξει στην Αυστρία. Το wine bistro “O Boufés δημιουργήθηκε το 2015 από την ανάγκη του να προσφέρει γεύσεις σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον με έμφαση στα Ελληνικά στοιχεία και 300 ετικέτες κρασιού. Με πιάτα όπως γαρίδες σαγανάκι και μοσχαρίσια μάγουλα στιφάδο, κατάφερε να κερδίσει και εκεί πολλές διακρίσεις. Δύο σκούφους Gault & Millau, επιβράβευση από τη Michelin για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής με το βραβείο Bib Gourmand αλλά και βράβευση ως ο καλύτερος Σεφ της χρονιάς το 2016.  

O Boufés

Στο, προσφάτως, δεύτερη φορά βραβευμένο με Αστέρι Michelin εστιατόριο που φέρει το όνομά του, ανάμεσα στα signature πιάτα του που έχουν γίνει ανάρπαστα είναι το “Brandale μπακαλιάρου με σαφράν και καπνιστό Arctic Char χαβιάρι”, το “Σκουμπρί με horseradish και ραπανάκια” και η “Καραβίδα με λιωμένη φέτα από λαρδί μικρής παραγωγής”.

Αν λοιπόν βρεθείτε στη Βιέννη, μπορείτε να δοκιμάσετε τα πιάτα του Konstantin Filippou είτε στη μινιμαλιστική σάλα ή στο αίθριο του ομώνυμου εστιατορίου του που στεγάζεται σ’ ένα όμορφο παλιό κτήριο κοντά στο κανάλι του Δουνάβεως αλλά και στο πιο χαλαρό μπιστρό “O Boufés” που βρίσκεται μερικά βήματα πιο πέρα.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης