O διάσημος σεφ Massimo Bottura ταΐζει τους άστεγους στο Παρίσι

O διάσημος σεφ Massimo Bottura ταΐζει τους άστεγους στο Παρίσι

Όταν η σωστή συνεργασία και η ανθρωπιά σώζουν ζωές.

30/03/2018 20:45

Στην πιο ακριβή γειτονιά του Παρισιού, κανένα φαγητό δεν είναι άχρηστο, αντιθέτως μαγειρεύεται με φαντασία για να φάνε οι φτωχοί, οι άστεγοι και οι πρόσφυγες και μάλιστα από τα χέρια του ανθρώπου που έχει βραβευθεί στο πρόσφατο παρελθόν ως ο καλύτερος σεφ στον κόσμο. Ο Massimo Bottura και η ομάδα του που αποτελείται από τον εικαστικό και φωτογράφο JR, τον σεφ Alain Ducasse και τη σεφ Anna Sophie Pic, εγκαινίασαν πριν λίγες ημέρες στο Παρίσι το νέο Refettorio (όπως ονομάζονται οι συνεργατικές κουζίνες του Bottura στο Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ρίο), το οποίο βρίσκεται στην κρύπτη της παλιάς εκκλησίας La Madeleine.

Το ακριβό εστιατόριο του Massimo Bottura, Osteria Francescana, βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο, με τρία αστέρια Michelin αλλά αυτό δεν τον έκανε να επαναπαυθεί στις δάφνες του. Εμπνευσμένος από την Expo 2015 στο Μιλάνο που το θέμα της ήταν “Feeding the Planet, Energy for Life”, δημιούργησε εκεί μια συνεργατική κουζίνα της οποίας η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που τελικά αποφάσισε να επεκτείνει το συγκεκριμένο project σε μόνιμες βάσεις ανά τον κόσμο.

image
(Simon Owen Red Photographic)

Ο Bottura ξεκίνησε τη φιλανθρωπική του δράση με την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Food for Soul”, μέσω του οποίου προσπαθεί να σταματήσει την άσκοπη σπατάλη φαγητού και κατά συνέπεια να μειώσει την πείνα στον κόσμο. Το Refettorio του Παρισιού βρίσκεται στο 8ο διαμέρισμα και ο σκοπός του είναι να προσφέρει χαρά και γεύματα σε 100 άστεγους, άπορους ή πρόσφυγες κάθε βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Με τη βοήθεια διάσημων φίλων του κατάφερε όχι μόνο να μαζεύει υλικά που άλλα εστιατόρια και σούπερ μάρκετ πετούν και να ετοιμάζει με αυτά ευφάνταστα πιάτα αλλά και να υποδέχεται τον κόσμο σε έναν χώρο πραγματικά ιδιαίτερο, που έχουν επιμεληθεί εικαστικά ο JR και ο γλύπτης Prune Nourry και μάλιστα με τη βοήθεια πολλών εθελοντών. Για την παρασκευή των γευμάτων έχουν επιστρατευτεί 50 σεφ που θα εναλλάσσονται στην κουζίνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ απώτερος στόχος είναι να ανοίξουν περισσότερα Refettorii στο μέλλον.

Στη συνεργατική κουζίνα του Bottura, έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες που έχουν ήδη προμηθευτεί από διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς την ειδική κάρτα εισόδου και μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά Α λα Καρτ Μενού, αναλόγως της θρησκείας τους και των γευστικών τους ιδιαιτεροτήτων. Η διαφορά σε σχέση με άλλες συνεργατικές κουζίνες είναι ότι τα Refettorii του διάσημου σεφ διαθέτουν όχι μόνο πολύ ιδιαίτερα πιάτα αλλά και ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής. Μάλιστα πολλοί από τους επισκέπτες σερβίρονται από τον ίδιο αλλά και από τον JR.

Ο Bottura επιμένει στην υψηλή αισθητική και περιποίηση γιατί -όπως πολύ σωστά- πιστεύει “όλοι οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν ότι διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και να μην ντρέπονται για τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση. Το Refettorio δεν είναι φιλανθρωπία, είναι πολιτισμός”.

image
O Massimo Bottura με τον  καλλιτέχνη JR

Σκεφτείτε πόσα τρόφιμα σπαταλώνται κάθε χρόνο ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για να τρώνε εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα αγοράσουν. Ο Massimo Bottura δεν σταματά να δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι “ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων πηγαίνουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο” προσπαθώντας να κερδίσει περισσότερους υποστηρικτές στο έργο του.

Αν σας ενδιαφέρει να γίνετε ένας από αυτούς, μπορείτε αρχικώς να αγοράσετε το βιβλίο του “Bread is Gold” του οποίου τα έσοδα πηγαίνουν για τη δημιουργία νέων Refettorii αλλά και να ενημερωθείτε για τη δράση του (και γιατί όχι, να συμβάλλετε με τον δικό σας τρόπο στη δημιουργία μιας νέας συνεργατικής κουζίνας) στο site: https://www.foodforsoul.it

Πάντα (έτρωγα),
Αντιγόνη

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης