Ψωμί ετών 14.000: αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το παλαιότερο στον κόσμο

Ψωμί ετών 14.000: αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το παλαιότερο στον κόσμο

30/08/2018 14:21

Πρόσφατα, σε ανασκαφές στη Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας, επιστήμονες έπεσαν πάνω σε ευρήματα παραγωγής ψωμιού ηλικίας 14.000 ετών! Φυσικά δε βρήκαν ολόκληρα απολιθωμένα ψωμιά, αλλά ψίχουλα που μαρτυρούν μια πρώιμη μορφή αρτοποιίας. Τα εν λόγω ψωμιά, πρέπει να έμοιαζαν με πίτες ή flatbreads και η γεύση τους να θύμιζε τα πιο σκληρά, πολύσπορα ψωμιά του σήμερα. Οι πρόγονοί μας ίσως χρησιμοποιούσαν το ψωμί σαν πίτα για να τυλίγουν το ψητό κρέας (σου θυμίζει κάτι αυτό;).

Photo: Alexis Pantos via REUTERS

Οι αρτοποιοί της Λίθινης Εποχής έφτιαχναν αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, το ανακάτευαν με τριμμένες ρίζες φυτών και νερό και το έψηναν. Τα ευρήματα στον τόπο ανασκαφής, αποτελούν ενδεικτικά της παλαιότερης σύνθετης μαγειρικής (δηλαδή πέρα απ’ το ψήσιμο κρέατος στη φωτιά) που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Μικροσκοπικά ψίχουλα από το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου. Photo: Amaia Arranz Otaegui

Οι άνθρωποι που ζούσαν εκείνη την χρονική περίοδο σε εκείνη την περιοχή, ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες. Κυνηγούσαν γαζέλες, λαγούς και πτηνά και συνέλεγαν καρπούς, φρούτα και άγρια δημητριακά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έφτιαχναν ψωμί σε ειδικές περιστάσεις, όπως εορτές ή τσιμπούσια. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η ανακάλυψη, καθώς χρονικά τοποθετείται πολύ πριν την ανάπτυξη της γεωργίας. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται πως ίσως το κύριο κίνητρο που ώθησε τους ανθρώπους στις πρώτες καλλιέργειες δημητριακών, ήταν το ψωμί. Όπως βλέπουμε, αποδεικνύεται -ξανά και ξανά- ότι η ιστορία του ψωμιού είναι απ’ τις σημαντικότερες του ανθρώπινου πολιτισμού.

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης