Πώς καθαρίζουμε τα μανιτάρια

Πώς καθαρίζουμε τα μανιτάρια

17/07/2014 08:47

dots

Αν υπήρχε ένας νόμος για το μαγείρεμα, θα έπρεπε σίγουρα να αφορά το καθάρισμα των μανιταριών! Παίρνεις τα όμορφα λευκά σου μανιταράκια, τα βγάζεις από την συσκευασία τους και τα βάζεις κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό…Αν μπορούσα να βγάλω έναν καινούριο νόμο, τότε σίγουρα θα ήσουν πίσω από της φυλακής τα σίδερα! 

Words: Μαριλού Παντάκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Creative Work: Lunik.Lab

dots

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Fact #1: Τα μανιτάρια αποτελούνται κατά 97% από νερό. Fact #2: Τα μανιτάρια που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην Ελλάδα (λευκά, πλευρώτους & πορτομπέλο), μεγαλώνουν μέσα σε μεγάλες μπάλες σανό, σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Fact #3: Τα μανιτάρια, απορροφούν τα υγρά σαν σφουγγάρι. Αυτά τα 3 facts είναι και αυτά που σου φωνάζουν “Σταμάτα να πλένεις τα μανιτάρια σου”, γιατί αν το κάνεις, θα απορροφήσουν ακόμα περισσότερο νερό τα οποία θα βγάλουν στο μαγείρεμα, θα σου νερώσουν το φαγητό κτλ κτλ…

Ο τρόπος για να καθαρίσεις σωστά τα μανιτάρια σου είναι ένας και είναι απλός. Με ένα υγρό χαρτί κουζίνας καθαρίζεις λίγο το κεφάλι ή αν είναι πολύ βρώμικο ή έχει χτυπήματα, το ξεφλουδίζεις βγάζοντας πρώτα το κοτσάνι. Απλά. Είναι τόσο καθαρά που μπορείς να τα φας και ωμά μέσα σε μια σαλάτα.

Καθάρισμα Μανιταριού

Αυτός ο τρόπος αφορά κυρίως τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο (θυμήσου στα πορτομπέλο να φορέσεις γάντια γιατί μαυρίζουν τα χέρια). Τα μανιτάρια πλευρώτους, δεν χρειάζονται απολύτως τίποτα. Αν πάλι, έχει κολλήσει το μυαλουδάκι και θες απεγνωσμένα να τα πας στο νεροχύτη για ένα ντουσάκι, τουλάχιστον άστα να στραγγίξουν για ένα μισάωρο μετά.

Καθάρισμα Μανιταριού 2

#Love #Only,
Madame Ginger 

8 σχόλια
 1. Καλημέρα !

  Πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση διότι συνήθιζα να κάνω αυτό ακριβώς που περιγράφετε: να τα πλένω με άφθονο νερό, παρόλο που προτιμάω τα βιολογικής καλλιέργειας.

    • Καταρχάς καλησπέρα σας.
     Η Άννα απαντάει σε αυτό που ρώτησε ο pan nikolo. Ο pan nikolo ρωτάει αν δεν ξεφλουδίσει το περίβλημα αν θα υπάρχουν και τις συνέπειες και του απαντάει πολύ σωστά ότι αν ακολουθήσει τη μέθοδο μας (δηλαδή να καθαρίσει τα μανιτάρια με ένα πανάκι και να μην τα ξεφλουδίσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).

  • Εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Πχ. μέσα σε μια γέμιση πίτας ή σε κανελόνια/λαζάνια κλπ. το ξαναζέσταμα δε θα επηρεάσει ιδιαιτέρως την υφή τους. Όμως εάν μιλάμε για μανιτάρια σοταριστά ή στο φούρνο, σίγουρα θα υπάρχει σημαντική διαφορά από την 1η μέρα. Όπως και να χει, χθεσινά ψητά μανιτάρια (με σκόρδα, ελαιόλαδο, θυμάρι κλπ) γίνονται το καλύτερο topping σε φρυγανισμένο ψωμί (μαζί με τυράκι φυσικά) ή μέσα σε ομελέτα.

 2. Ερωτημα: Οι εργαζόμενοι στην συλλογή μανιταριών υποχρεούνται να φοράνε γάντια ώστε να μην μολυνουν το προϊόν αφού δεν πλένεται πριν το μαγειρεμα;

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης