Απαραίτητα μπαχαρικά σε κάθε κουζίνα #1

Μπαχαρικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ντουλάπι…Δεν θα γράψω βαρετές εισαγωγές σχετικά με το πόσο απαραίτητα είναι τα μπαχαρικά για να νοστιμίσουν τα φαγητά μας κτλ, γιατί τα ξέρουμε όλοι αυτά. Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε εκείνους που στήνουν μια νέα κουζίνα, σε εκείνους που ξεκινούν τώρα να μαγειρεύουν ή να χρησιμοποιούν μπαχαρικά (!) και χρειάζονται μία βασική λίστα μπαχαρικών για τα ψώνια τους.

Words: Μαριλού Παντάκη Creative Work: Lunik.Lab

dots

Η συμβουλή μου είναι, να αγοράσετε τα μπαχαρικά σας από κάποιο εξειδικευμένο μπαχαράδικο και όχι τα συσκευασμένα μπαχαρικά που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ καθώς το πιο πιθανό είναι να έχουν χάσει τα αρώματά τους. Φυσικά, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τον τρόπο και το μέρος που θα τα αποθηκεύσετε ώστε να διατηρηθούν φρέσκα (σχετικό άρθρο, εδώ).

Πιπέρι σε κόκκους

Σας παρακαλώ, πετάξτε το έτοιμο, απαίσιο, τριμμένο γκρι πιπέρι από τα ντουλάπια σας, αγοράστε έναν μύλο και γεμίστε τον με μαύρο πιπέρι σε κόκκους ή σε mix πιπεριών (μαύρο, πράσινο, λευκό και ροζ πιπέρι). Ένα πιπέρι που έχει αλεστεί μήνες πριν, δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στα φαγητά σας, παρά μόνο ίσως μια κάψα. Εκτός από φρεσκοτριμμένο, χρησιμοποιήστε ολόκληρους τους κόκκους σε σάλτσες, σούπες και φαγητά φούρνου προσέχοντας να τα αφαιρέσετε όλα μετά για να μην δαγκωθούν κατά λάθος.

Πάπρικα γλυκιά

Γλυκιά, μέτρια, καυτερή ή καπνιστή η πάπρικα είναι αγαπημένο μπαχαρικό. Από έντονο κόκκινο μέχρι ανοιχτό πορτοκαλί ή κίτρινο, η πάπρικα συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα μπαχαρικά ενώ χρωματίζει και νοστιμίζει τα φαγητά μας. Προτιμήστε τις ποιοτικές πικοιλίες της Ισπανίας ή της Ουγγαρίας και να παίρνετε πάντα μικρή ποσότητα, αφού είναι το πρώτο μπαχαρικό που θα χαλάσει στο ντουλάπι σας, αν δεν καταναλωθεί γρήγορα και θα γεμίσει μαμούνια. Δοκιμάστε την καπνιστή πάπρικα και δεν θα την αποχωριστείτε ποτέ, αλλά προσέξτε με την ποσότητα καθώς έχει έντονο καπνιστό άρωμα και μπορεί να καλύψει όλες τις γεύσεις του φαγητού σας.

Δάφνη

Με έντονη και πικρή γεύση, η δάφνη πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή για να δώσει απλά το ιδιαίτερο άρωμά της. Χρησιμοποιήστε την στις σούπες και τις σάλτσες και αρωματίστε τα λευκά ψάρια και τα λαχανικά σας. Αν την τρίψετε στα χέρια σας πριν τη ρίξετε στο φαγητό, θα βγάλει πιο έντονο άρωμα και γεύση.

Θρούμπι & Ρίγανη

2 αρωματικά φυτά που καλύτερα να χρησιμοποιούμε φρέσκα όταν είναι στην εποχή τους. Αναδεικνύουν τη γεύση της τομάτας, οπότε τα χρησιμοποιούμε σε σάλτσες τομάτας και φρέσκες σαλάτες και ταιριάζουν υπέροχα σε ψητά κρέατα φούρνου. Μπορείτε να φτιάξετε ένα βαζάκι με ρίγανη και θρούμπι μαζί, για ακόμα πιο έντονη Μεσογειακή γεύση.

Θυμάρι & Λεμονοθύμαρο

Γιατί να έχεις αποξηραμένο θυμάρι όταν μπορείς να το έχεις όλον τον χρόνο στο μπαλκόνι σου; Όπως και να έχει, λίγο θυμάρι πρέπει να υπάρχει πάντα στο σπίτι για τα κρεατικά και τα ψάρια φούρνου, για τις σάλτσες και τις σαλάτες αλλά και για τους ζωμούς και τις σούπες. Με το θυμάρι αρωματίζουμε και το ελαιόλαδο, βάζοντας μερικά κλωναράκια στο μπουκάλι. Το λεμονοθύμαρο, έχει ένα λεμονάτο άρωμα όπως λέει και το όνομά του και ταιριάζει τέλεια με τα ψητά πουλερικά.

Κάρυ

Για να δώσουμε μια έντονη ethnik γεύση στα φαγητά μας, το κάρυ είναι το κατάλληλο μπαχαρικό. Το βρίσκουμε σε διάφορες εντάσεις, από πολύ ήπιο μόνο για χρώμα, μέχρι πολύ καυτερό για τους τολμηρούς. Ταιριάζει υπέροχα με εξωτικά ρύζια, με οστρακοειδή και πουλερικά. Τολμήστε το και σε Μεσογειακές συνταγές για μια διαφορετική πινελιά. Stay tuned στο Madame Ginger, για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος! #Love #Only Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by