Μικρές συμβουλές για μαγειρική χωρίς γατοπατούσες στην κουζίνα

Μικρές συμβουλές για μαγειρική χωρίς γατοπατούσες στην κουζίνα

Οι γάτες είναι πονηρές και στον πάγκο της κουζίνας βασίλισσες

22/02/2018 16:38

Ο Jackson Galaxy είναι ένας μικρός θεός. Ή έστω ο θεός κάθε υιοθετημένου ανθρώπου από γάτα. Όποιος έχει παρακολουθήσει την εκπομπή του My Cat from Hell γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει τετράποδο μουστακάτο πλάσμα που έχει βρεθεί στο διάβα του και δεν έχει μάθει τρόπους από αυτόν. Και δεν μιλάμε για ψιψίνες που απλώς ρίχνουν πράγματα από τα τραπέζια ή έχουν σκίσει ένα σεντόνι αλλά για δαιμονισμένα γατιά που όντως σε κάνουν να πιστεύεις ότι έχουν ξεπηδήσει από την κόλαση από κάποια μυστική πύλη.

Μια από τις αγωνίες κάθε λάτρη της μαγειρικής που ζει με γάτα, είναι να μη βρει αποτυπώματα πατούσας και σπασμένα νύχια μέσα στα υλικά μαγειρικής που έχει απλωμένα επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το να μάθει κάποιος λοιπόν τη γάτα του να μην ανεβαίνει επάνω στον πάγκο όταν κάνει δουλειές είναι μία πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση αλλά ο Jackson ισχυρίζεται ότι δεν είναι και αδύνατη. Πάντως εδώ και λίγες ημέρες κάνω προσπάθειες να ακολουθήσω τις συμβουλές του (προσθέτοντας και κάποια δικά μου αυτοσχέδια κόλπα) για να κρατήσω τον δικό μου δαιμονισμένο γάτο μακριά και μπορώ να πω ότι οι ελπίδες μου έχουν αναπτερωθεί.

Ο πάγκος, όπως λέει ο Galaxy, είναι ένα κοινωνικό σημείο για τις γάτες. Όπως μας αρέσει εμάς να πηγαίνουμε κάπου και να βλέπουμε τους μάγειρες να μαγειρεύουν ή τους mixologists να ετοιμάζουν τα κοκτέιλ, έτσι και οι γάτες (που έχουν μεγαλύτερη περιέργεια από εμάς για τα ΠΑΝΤΑ), θέλουν να ξέρουν ό,τι ακριβώς συμβαίνει εκεί επάνω, να μαρκάρουν κάτι που θα μπορούσε να τους χρησιμεύσει ως παιχνίδι (και να το ρίξουν κάτω προφανώς) αλλά και να αρπάξουν ό,τι είναι πιο γευστικό και λαχταριστό. Μιλάμε για φαγητό, δεν είναι εύκολο να το έχει μια γάτα μπροστά της και να μπορέσεις να της αποσπάσεις την προσοχή.

Photo credit: Wallcoo

Τα tips του Jackson

Η μονωτική ταινία διπλής όψης είναι κάτι που συχαίνονται οι γάτες. Δεν θέλουν με τίποτα να πατάνε επάνω τους. Ένας καλός τρόπος λοιπόν να μείνει μακριά είναι να βάλετε στα σημεία που συνηθίζει να ανεβαίνει κομμάτια μονωτικής ή έστω σε μία πλαστική επιφάνεια που θα έχετε στρώσει εκεί από πριν. Ναι, θα είναι αστείο στην αρχή, θα πηδάει στον αέρα έξαλλη και όλα αυτά τα υπέροχα αλλά θα το πάρει το μήνυμα αργά ή γρήγορα. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε την ταινία όταν τελειώνετε για να μην έχετε ατυχήματα όταν λείπετε και ηχήσουν κραυγές αγωνίας σε όλη τη γειτονιά.

Για κάθε “Όχι” που λέτε στη γάτα σας, πρέπει να υπάρχει και ένα “Ναι”. Οπότε κάθε φορά που θα της λέτε να κατέβει από τον πάγκο, θα πρέπει να έχετε και ένα σημείο που θα της υποδεικνύετε ότι μπορεί να κάτσει ανενόχλητη. Ρίξτε της παιχνίδια εκεί ή ό,τι άλλο θα της τραβήξει την προσοχή για να ασχοληθεί μαζί του ώρα.

Τα δικά μου κόλπα

Ο γάτος μου, ο Brixton, πιστεύει ότι ο πάγκος (όπως και όλο το σπίτι φυσικά) του ανήκει αποκλειστικά. Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα τις λιχουδιές για γατιά και αποφάσισα να τις χρησιμοποιήσω για την εκπαίδευσή του. Κάθε φορά που ανεβαίνει στον πάγκο, του λέω να κατέβει (δεν το κάνει), του δίνω μια μικρή ώθηση με το χέρι και μόλις τα καταφέρω του δίνω μία λιχουδιά. Χρειάστηκε να το κάνω πολλές φορές αυτό μέχρι να αρχίσω να βλέπω αποτέλεσμα αλλά όποτε ανεβαίνει πλέον έχω το σακουλάκι με τις λιχουδιές στο πλάι, το κουνάω, το πιάνει το νόημα και οκτώ στις δέκα φορές έχει κατέβει κάτω περιμένοντας τη λιχουδιά του. .

Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι γάτες θέλουν να νιώθουν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος, κάπου ψηλά, όπου θα μπορούν να παρατηρούν τα πάντα. Όχι απαραίτητα στο πιο ψηλό σημείο που θα βρουν αλλά κάπου όπου θα νιώθουν υπεροχή και θα μπορούν να πηδούν επάνω και κάτω από αυτό με άνεση και σβελτάδα. Ο πάγκος είναι ένα τέτοιο σημείο. Αν βάλετε στην κουζίνα ένα ψηλό παιχνίδι (από αυτά που μπορούν να σκαρφαλώσουν ή να δώσουν σάλτο επάνω τους), θα νιώσουν ασφάλεια και θα είναι το δικό τους σημείο. Αν έχει και λιχουδιά εκεί κάθε φορά που μαγειρεύετε, ακόμη καλύτερα.

Photo Credit: Thrifty Fun

Αν δεν έχετε μονωτική ταινία διπλής όψης, ένα άλλο υλικό που εκνευρίζει τις γάτες είναι το αλουμινόχαρτο. Δεν τους αρέσει να πατάνε επάνω του και τους ενοχλεί ο ήχος του (αρκεί να είναι ελαφρώς τσαλακωμένο). Στρώστε το εκεί που πατάει και λογικά θα φύγει έξαλλη.

Ο Brixton συχαίνεται τον ατμό που βγαίνει από τον βραστήρα. Κάθε φορά που βράζω νερό και πιάνω τον βραστήρα να τον ακουμπήσω στον πάγκο, εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού. Στη δική μου περίπτωση αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό κόλπο. Εννοείται ότι στην αρχή θα χρειαστεί αρκετές φορές να βράσετε όντως νερό για να ενοχληθεί από τους υδρατμούς, μετά από λίγο καιρό όμως, τη στιγμή που θα βλέπει να κάνετε την κίνηση να πιάσετε τον βραστήρα, θα εκσφενδονίζεται σε άλλο δωμάτιο. Εγγυημένα.

Να θυμάστε ότι αν μένετε πολλοί στο σπίτι, δεν αρκεί τα κόλπα αυτά να τα κάνετε μόνο εσείς. Θα πρέπει να τα υιοθετήσουν όλοι για να λειτουργήσουν σωστά. Καλή τύχη γατοφίλοι μου.

Πάντα (έτρωγα),
Αντιγόνη

1 σχόλια
  1. Ο/Η marleoni λέει:

    Δουλεύει πάρα πολύ καλά και το ψεκαστήρι νερού (για το σίδερο). Η Σουρίτα πλέον με το που το πιάνω, έχει εξαφανιστεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όταν λείπουμε από το σπίτι δεν κυκλοφορεί ανενόχλητη παντού…

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης