Τα απαραίτητα εργαλεία σε μία κουζίνα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Words: Δημήτρης Αφεντάκης
  • Creative Work: Lunik.Lab

Μια καλά εξοπλισμένη κουζίνα, σημαίνει ευκολία στο μαγείρεμα αλλά και  εξοικονόμηση χρόνου. Κατσαρόλες και τηγάνια, μεζούρες και τρίφτες, αλλά και βασικές μικροσυσκευές θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και το μαγείρεμα παιχνιδάκι! 

Words: Δημήτρης Αφεντάκης Creative Work: Lunik.Lab dots

Συγκέντρωσα λοιπόν, σε μία λίστα, τα απαραίτητα. Τα εργαλεία δηλαδή, που θα αποτελέσουν την βάση, για μια σωστά εξοπλισμένη κουζίνα, για να μπορέσουμε να μαγειρέψουμε ακόμα και συνταγές υψηλού επιπέδου. Προπόνηση θέλει! Εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα και κρατήστε στο μυαλό σας ότι δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα για αυτό. Πλέον, υπάρχουν χιλιάδες επιλογές στην αγορά, ακόμα και για λίγο πιο εξειδικευμένα σκεύη, σε προσιτές τιμές για όλους.

Πάμε να δούμε λοιπόν, τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεστε στην κουζίνα σας. 

Κατσαρόλες & Τηγάνια

Απαραίτητα Εργαλεία

Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Τόσο για τις κατσαρόλες, όσο και για τα τηγάνια, προτιμάμε να έχουν μεταλλικά χερούλια για να μπορούν να μπουν άφοβα, στο φούρνο. Σχετικά με τις κατσαρόλες, υπάρχουν δύο βασικές διαστάσεις που θα πρέπει να έχουμε στο ντουλάπι μας. Η κατσαρόλα με διάμετρο 24 – 28 εκ. και χωρητικότητα 4 λίτρα και πάνω, την οποία χρησιμοποιούμε για να βράσουμε  σούπες, μακαρόνια κτλ και η κατσαρόλα με διάμετρο 16 – 18 εκ. και χωρητικότητα 2 λίτρα περίπου την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μία σάλτσα, να βράσουμε αυγά και να ζεστάνουμε φαγητό.

Σχετικά με τα τηγάνια, προτιμάμε τηγάνια αντικολλητικά, σε διαστάσεις παρόμοιες με αυτές της κατσαρόλας, ένα μικρό δηλαδή στα 16 εκ. διάμετρο, και ένα μεγάλο, στα 24 εκ. Καλό θα ήταν, να έχουμε και ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι με καπάκι, για να το χρησιμοποιούμε για μακαρονάδες και ριζότο.

Μπολ Προετοιμασίας

Τα μπολ είναι απαραίτητα για να ανακατεύουμε τις σαλάτες μας, να φτιάχνουμε κρέμες ζαχαροπλαστικής, μπαιν μαρί, να ανακατεύουμε ζύμες και για διάφορες άλλες παρασκευές. Προτιμάμε ανοξείδωτα μεταλλικά ή γυάλινα μπολ, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κρύες ή και για ζεστές παρασκευές. Εδώ τα μεγέθη ποικίλουν, οπότε και προτείνουμε ένα μικρό μπολ, για την προετοιμασία π.χ. μίας mousse, και ένα μεγαλύτερο για να μπορούμε να ανακατέψουμε άνετα, μία σαλάτα.

Ζυγαριά & Μεζούρες

Απαραίτητα Εργαλεία 2

Η ακριβής ποσότητα, είναι πολύ σημαντική στη ζαχαροπλαστική αλλά και στην μαγειρική, αν η συνταγή μας απαιτεί ακρίβεια, αλλά και αν θέλουμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά. Μια ηλεκτρονική ζυγαριά είναι ιδανική, αφού μας παρέχει ακρίβεια στα γραμμάρια. Προτιμήστε μία ζυγαριά, στην οποία εκτός από ζύγισμα σε γραμμάρια, να περιλαμβάνει και τις ουγκιές (ounces), για να μπορούμε να μετατρέπουμε εύκολα τις ποσότητες, σε συνταγές από το εξωτερικό.

Για τις μεζούρες, προτείνουμε 2 είδη, “κανάτες” και “κουταλάκια”. Τις κανάτες τις χρησιμοποιούμε για να μετράμε υγρά υλικά και τα κουταλάκια για μπαχαρικά και γενικά για μικρές ποσότητες, σε σκόνες και υγρά.

Θερμόμετρο

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία σε μία κουζίνα, για να είμαστε σίγουροι ότι το κρέας μας ψήθηκε (ή δεν παραψήθηκε) αλλά και για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία, στις διάφορες παρασκευές ζαχαροπλαστικής που χρειάζονται ακρίβεια (καραμέλα, κρέμες κτλ). Προτιμάμε ηλεκτρονικά, ψηφιακά θερμόμετρα στα οποία αναγράφονται οι θερμοκρασίες σε βαθμούς Κελσίου (oC) και βαθμούς Fahrenheit (oF), για να μπορούμε να διαβάζουμε εύκολα, συνταγές από το εξωτερικό.

Τρίφτες & μαντολίνο

Απαραίτητα Εργαλεία 3

Ξύσμα λεμονιού, τσιπς πατάτας, ψιλοκομμένο λάχανο, τριμμένο τυρί αλλά και τριμμένες ντομάτες για σάλτσα. Πώς θα τα είχαμε όλα αυτά χωρίς έναν τρίφτη ή ένα μαντολίνο? Από τρίφτες, θα χρειαστούμε 2 είδη: Τον κλασικό τρίφτη που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας για να τρίβουμε για παράδειγμα το τυρί ή την ντομάτα. Ο άλλος, λίγο πιο εξειδικευμένος, αλλά απαραίτητος, είναι ειδικός για ξύσματα, όπως π.χ λεμονιού. Έχει μικρότερες λεπίδες και είναι μακρόστενος με μεγάλη λαβή, για να βγάζουμε εύκολα το ξύσμα από κάθε εσπεριδοειδές, αλλά και για να τρίβουμε μπαχαρικά, όπως το μοσχοκάρυδο.

Σχετικά με το μαντολίνο, προτιμάμε μαντολίνα με καλή λαβή και βάση γιατί είναι πολύ σημαντικό, για λόγους ασφάλειας, να παραμένει σταθερό κατά τη χρήση του. Εδώ μπορούμε να φτιάξουμε τσιπς λαχανικών, να ψιλοκόψουμε γρήγορα το λάχανο, αλλά και να κόψουμε σε ομοιόμορφες φέτες, τα λαχανικά μας. Και για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα και με ασφάλεια τα παραπάνω, καλό θα ήταν να προμηθευτούμε και ένα γάντι προστασίας.

Επιφάνειες Κοπής

Οι επιφάνειες κοπής, μας χρησιμεύουν σε πολλές περιπτώσεις για να ψιλοκόψουμε λαχανικά, ή και να φιλετάρουμε κάποιο κρέας ή ψάρι. Διατηρούν την κουζίνα μας καθαρή, μας βοηθούν να αποφύγουμε τις επιμολύνσεις από τα ωμά κρέατα, αλλά και τις γρατζουνιές από τους πάγκους μας! Προτιμάμε τις επιφάνειας κοπής από καλής ποιότητας πλαστικό (εγκεκριμένο για αυτή τη χρήση). Αποφεύγουμε τις επιφάνειες από γυαλί ή ξύλο, διότι με το γυαλί υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψουμε τα μαχαίρια μας, και με το ξύλο, επειδή είναι ένα υλικό με πολλούς απορροφητικούς πόρους, υπάρχει κίνδυνος να μην το καθαρίσουμε σωστά, με αποτέλεσμα, τυχόν μικρόβια να μεταφερθούν και σε κάποιο άλλο υλικό.

Σε κάθε περίπτωση, η επιφάνεια κοπής πρέπει να αποστειρώνεται πάρα πολύ προσεκτικά, με ζεστό νερό και με πολύ δυνατό καθαριστικό. Ιδανικά, θα πρέπει να έχουμε μία επιφάνεια κοπής για το κοτόπουλο, το ψάρι και το μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας και μία διαφορετική για τα λαχανικά και το ψωμί.

Ταψιά & Φόρμες Ψησίματος

Απαραίτητα Εργαλεία 4

Για τάρτες, πίτες, γλυκά και φαγητά φούρνου, προτιμάμε αντικολλητικά ταψιά και ανοξείδωτες φόρμες ψησίματος. Τα μεγέθη ποικίλουν, ανάλογα με τη συνταγή. Κάποια βασικά που μπορούμε να προμηθευτούμε είναι μια ταρτιέρα με διάμετρο 20-22 εκ., ένα ταψί στρογγυλό με διάμετρο 22-24 εκ., μία αντικολλητική φόρμα ψησίματος με αποσπώμενο το πάνω μέρος και διάμετρο 18-20 εκ. και φυσικά τα μεγάλα ταψιά του φούρνου. Απαραίτητα επίσης είναι η φόρμα του κέικ αλλά και οι φόρμες των cupcakes.

Κουτάλες, Σπάτουλες και Λαβίδες

Εδώ η λίστα είναι αρκετά μεγάλη και διαφέρει ανάλογα τις ανάγκες μας, αλλά και το τι πραγματικά βολεύει τον καθένα. Κουτάλες για τις σάλτσες και τις σούπες, πηρούνες για τα ζυμαρικά, λαβίδες για να ανακατεύουμε τις σαλάτες, σπάτουλες ζαχαροπλαστικής. Αποφεύγουμε τα ξύλινα εργαλεία γιατί μαζεύουν μικρόβια και δεν πλένονται εύκολα, ενώ για τις σπάτουλες ζαχαροπλαστικής, προτιμούμε να είναι από σιλικόνη, για να τις χρησιμοποιούμε άφοβα στις ζεστές παρασκευές.

Μικροσυσκευές

Και σε αυτήν την περίπτωση, η λίστα, είναι πραγματικά ατελείωτη, γιατί η τεχνολογία τα έχει σκεφτεί όλα! Γι’αυτό λοιπόν ας ξεκινήσουμε με τα πολύ βασικά, όπως το μίξερ και ο πολυκόφτης (multi) και θα επεκταθούμε αναλυτικότερα σε επόμενο post. Σχετικά με το δεύτερο, προτιμάμε πολυκόφτες των 500W, το λιγότερο.

Στο τέλος της εβδομάδας, το Food Tank, μαζί με τα εποχιακά προϊόντα του Μαΐου, ασχολείται και με τη βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable production).

 Καλή όρεξη! Δημήτρης

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by