Πού κρύβονται τα μικρόβια στην κουζίνα σας; (Μέρος Β)

Πού κρύβονται τα μικρόβια στην κουζίνα σας; (Μέρος Β)

04/05/2018 20:14

Όπως είπαμε και στο πρώτο μέρος αυτού του θέματος, τα μικρόβια την κουζίνα μας υπάρχουν παντού και είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα που καλό θα ήταν να αποφύγετε. Μετά τα σφουγγάρια, το νερουχύτη, τις επιφάνειες κοπής και τις πετσέτες τις κουζίνας, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για 4 ακόμα μέρη που λατρεύουν τα βακτήρια και πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αν θέλετε να έχετε μία germ free κουζίνα.

Η επιφάνεια στραγγίσματος NYSKOLJD της IKEA μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο ρούχων ή στο χέρι.

Στο στραγγιστήρι των πιάτων

Όταν σκέφτεστε για βακτήρια, σίγουρα δε σας περνά απ’ το μυαλό το στραγγιστήρι των πιάτων. Όμως είναι ένα σημείο της κουζίνας διαρκώς βρεγμένο, επομένως αποτελεί ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης μικροοργανισμών. Για να το πω πιο στεγνά, απλώς σκεφτείτε ότι βάζετε τα φρεσκοπλυμμένα σας πιάτα πάνω σε ένα κρεβάτι από βακτήρια.

Οι συμβουλές της Madame Ginger:

 • Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, να πλένετε καλά το στραγγιστήρι με απολυμαντικό ή/και αντιβακτηριδιακό σπρέι.
 • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κλασικό μεταλλικό ή πλαστικό στραγγιστήρι με την επιφάνεια στραγγίσματος NYSKOLJD της IKEA (2,99€) που είναι απορροφητική, δεν πιάνει χώρο, στεγνώνει εύκολα και μπαίνει στο πλυντήριο. Κι όταν δεν τη χρειάζεστε, την κρεμάτε σε πιαστράκι μαζί με τις πετσέτες!

Στο ψυγείο

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το ψυγείο; Δε θυμάστε; Μην ξεχνάτε ότι το ψυγείο είναι το σημαντικότερο μέρος της κουζίνας! Εκεί φυλάτε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνετε εσείς και η οικογένειά σας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να το κρατάτε καθαρό, δίχως βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Οι συμβουλές της Madame Ginger:

 • Τα ράφια και οι επιφάνειες του ψυγείου θέλουν καθάρισμα με απολυμαντικό προϊόν (σε μορφή σπρέι ή ότι σας βολεύει), τουλάχιστον 1 φορά κάθε μήνα.
 • Η καλύτερη μέρα για να καθαρίσετε το ψυγείο σας είναι όταν αυτό είναι μισοάδειο. Δηλαδή μια μέρα πριν πάτε για τα “μεγάλα” ψώνια της βδομάδας. Έτσι, θα μπορέσετε να βάλετε τα καινούργια σας ψώνια σε ένα καθαρό ψυγείο.
 • Κάθε τόσο, να ελέγχετε τί έχει λήξει ή χαλάσει και να τα πετάτε, αλλά κι αν υπάρχουν “διαρροές” σε βαζάκια ή τάπερ. Να βάζετε τα παλιότερα τρόφιμα μπροστά, ώστε να καταναλώνονται πρώτα.
photo: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Ο πάγκος της κουζίνας μου (HAMMARP από την ΙΚΕΑ – 150€) είναι από βελανίδι οπότε επιλέγω τα κατάλληλα καθαριστικά για να μην τον καταστρέψω.

Στον πάγκο της κουζίνας

Είμαι σίγουρη ότι κάθε φορά που τελειώνετε το μαγείρεμα, καθαρίζετε τους πάγκους της κουζίνας σας. Άρα γιατί να έχουν μικρόβια; Η απάντηση είναι απλή: γιατί τους καθαρίζετε με τα σφουγγάρια και τα πανάκια που ίσως δεν αλλάζετε τόσο συχνά όσο σας είχαμε συμβουλεύσει σε αυτό το άρθρο.

Οι συμβουλές της Madame Ginger:

 • Κρατήστε ξεχωριστά 1 σφουγγάρι και 1 σπογγοπετσέτα για το καθάρισμα των πάγκων.
 • Αγοράστε οικονομικά σφουγγάρια όπως τα SVAMPIG της IKEA (0,99 € τα 3)  και αντικαταστήτε το σφουγγαράκι του πάγκου κάθε εβδομάδα.
 • Επιλέξτε ένα καθαριστικό που απολυμαίνει αλλά προσέξτε να είναι ειδικό για το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο πάγκος σας.
 • Μετά το καθάρισμα στεγνώστε καλά τον πάγκο με μία πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Στον δίσκο του φούρνου μικροκυμάτων

 Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να δημιουργεί θερμότητα που θεωρητικά σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά το είδος της θερμότητας που δημιουργεί δεν σκοτώνει γενικά τα βακτήρια αλλά συγκεκριμένα τα βακτήρια που βρίσκονται στα τρόφιμα.

Οι συμβουλές της Madame Ginger:

 • Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων στο σπίτι, καταρχήν σκεφτείτε να τον ξεφορτωθείτε και να ζεσταίνετε το φαγητό σας “φυσιολογικά” και κατά δεύτερον βάλτε το πυρίμαχο δισκάκι στον κλίβανο.
 • Για να αποφύγετε πιτσιλιές από το φαγητό, μπορείτε να βάλετε ένα ειδικό πλαστικό καπάκι για φούρνο μικροκυμάτων, όπως το PRICKIG με 0,99€ της IKEA. Έτσι, θα πλένετε μόνο το καπάκι και όχι το φούρνο, κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε!
 • Αν πάλι υπάρχει φούρνος μικροκυμάτων στη δουλειά σας, τότε να είστε σίγουροι ότι πρέπει να καθαρίζετε κάθε μέρα όχι μόνο το δισκάκι, αλλά και το χερούλι της πόρτας του.

Στο βουρτσάκι του νεροχύτη

Τεράστια ανακάλυψη το βουρτσάκι του νεροχύτη. Τρίβεις τα λίπη από την κατσαρόλες, καθαρίζεις γρήγορα το νεροχύτη και οι ίνες του τρυπώνουν εκεί που δεν φτάνει το σφουγγάρι. Τι γίνεται όμως με τα βακτήρια που κουβαλάει;

Οι συμβουλές της Madame Ginger:

 • Προμηθευτείτε οικονομικα βουρτσάκια όπως το ANTAGEN της ΙΚΕΑ με 0.69€/ένα και αλλάζετε τα συχνά, σχεδόν κάθε 10-15 μέρες.
 • Κάθε φορά που βάζετε πλυντήριο πιάτων, βάλτε μαζί και το βουρτσάκι σας.
 • 2 φορές την εβδομάδα γεμίστε ένα ποτήρι με καυτό νερό και χλωρίνη και αφήστε μέσα το βουρτσάκι όλο το βράδυ.

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης