Η μεγάλη επιστροφή του Souzy Tros

Η μεγάλη επιστροφή του Souzy Tros

Η αυλή/καντίνα τέχνης/υπαίθρια γκαλερί του Ελαιώνα ξαναζωντανεύει επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του κοινόχρηστου χώρου και φιλοξενώντας ένα skatepark και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

10/05/2018 15:42

Έχουν γραφτεί στο (πρόσφατο) παρελθόν κείμενα για τη δραστηριότητα της πρώτης φάσης μιας καντίνας τέχνης στον Ελαιώνα, έχει ειπωθεί πως ο σουρεαλισμός έχει χτυπήσει πολλές φορές κόκκινο σε αυτόν τον ευχάριστα ιδιόρρυθμο για την περιοχή -αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα- χώρο που άνοιξε την γκαραζόπορτα του το 2012 και σίγησε το 2016. Εδώ και μερικές εβδομάδες, το Souzy Tros έχει μια δεύτερη ζωή με έντονη και άκρως επίκαιρη κοινωνική διάσταση.

Σε μια βιομηχανική ζώνη με λίγες χαμηλές κατοικίες, το Souzy Tros Art Canteen είναι ενεργοποίηση μιας παλιάς αθηναϊκής «αυλής», ένας ευέλικτο τόπος κοινωνικοποίησης που επαναπροσδιορίζει την έννοια του κοινόχρηστου χώρου. Όσοι έχετε έρθει σε επαφή με την πρώτη εποχή του εγχειρήματος,  ίσως έχετε βρεθεί σε βραδιές με ζωντανή τσιγγάνικη μουσική από οργανοπαίκτες της περιοχής ή ένα event βασισμένο σε ένα φορτηγάκι με δύο προτζέκτορες που προέβαλλαν πάνω σε κτίρια της περιοχής ένα ψυχεδελικό fractal ενώ κόσμος ανέβαινε στην καρότσα του για να περιηγηθεί μες στο σκοτάδι στους κοντινούς δρόμους. Ίσως πάλι να ήσασταν ένας από τους πρώτους καλεσμένους που δώρισαν μια καρέκλα και μεταχειρισμένα ρούχα, ίσως έχετε φάει από το τσουκάλι που συχνά έβγαινε στην αυλή.

Η Μαρία Παπαδηµητρίου είναι εικαστικός και καθηγήτρια Τέχνης και Design στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκθέτει διεθνώς από τη δεκαετία του ’90. Το 2002 ίδρυσε το Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Όλους (Τ.Α.Μ.Α.) και το 2012 τη νέα του πλατφόρμα, το Souzy Tros. Το 2003 κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας.

Η αυλή/ καντίνα τέχνης/ υπαίθρια γκαλερί του Ελαιώνα που η εικαστικός έβγαλε πριν μερικά χρόνια από την αχρηστία ξαναμαγείρεψε στο τσουκάλι της μια σπιτική κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια χωρίς να ζητά αντίτιμο, θέλοντας απλώς να εγκαινιάσει τη νέα της φάση.  Το Souzy Tros φιλοξενεί πλέον ένα skatepark και χώρο για καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Popaganda, πατώντας εδώ

#LoveOnly,
Madame Ginger


Soyzy Tros – Μαρκόνι 8, Αθήνα || Facebook


Το συγκεκριμένο άρθρο, δεν αποτελεί πληρωμένη διαφήμιση / καταχώρηση. Στο Madame Ginger, σας προτείνουμε εστιατόρια, καφέ, καντίνες, ταβέρνες και bar που έχουμε δοκιμάσει, μας αρέσουν και επιστρέφουμε στα τραπέζια και τις μπάρες τους για να απολαύσουμε όσα μας προσφέρουν. Χαιρόμαστε να διαφημίζουμε τα αγαπημένα μας στέκια δωρεάν και δεν δεχόμαστε χρήματα από κανέναν χώρο εστίασης & διασκέδασης, ώστε να μπορούμε να διατηρούμε την αντικειμενικότητα μας.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης