Κρήτη: Zυμώσαμε ντάκους

Κρήτη: Zυμώσαμε ντάκους

08/08/2013 17:54

Κριτσά, Κρήτη, 7: 30 μ.μ.

Μάτια γεμάτα ζωντάνια και όρεξη, παρά την ηλικία των κατόχων τους, χέρια ζαρωμένα που έχουν ζυμώσει την ζωή και τις δυσκολίες της, η μυρωδιά του ζυμαριού που περιμένει αναπαυτικά στην λεκάνη για να πάρει σχήμα και ζωή, ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος . Μια εικόνα από άλλη εποχή, όταν το φαγητό ήταν τέχνη, μεράκι και μόχθος, όχι μια απλή επίσκεψη στην αφθονία των σούπερ μάρκετ.

Η γιαγιά Σοφία, η κυρία Μαρία και η κυρία Πηγή, με περίμεναν με το δάχτυλο στο..ζυμάρι. Είχα ήδη καθυστερήσει αρκετά, μη συνηθισμένος στο αδυσώπητο πρωινό ωράριο της επαρχιακής ζωής, και ήξερα ότι δεν θα μου το συγχωρήσουν.. Με εκείνο το περιπαικτικό αλλά τρυφερό βλέμμα τους, γκρίνιαξαν για την αργοπορία μου, έχοντας ήδη ξεκινήσει να πλάθουν το ζυμάρι με γρήγορες, μετρημένες και γεμάτη τέχνη κινήσεις. Ένας θαυμαστός καταμερισμός εργασίας, που θα ζήλευε ίσως και μια εργοστασιακή μονάδα παραγωγής, βρισκόταν εν κινήσει: Κόψιμο, αρχικό ζύμωμα, τελική μορφοποίηση, χάραγμα, τοποθέτηση στον πάγκο. Η παραγωγή του κρητικού ντάκου, έχει την δική του ξεχωριστή τεχνοτροπία και αυτές οι γυναίκες την γνώριζαν πολύ καλά. Ο ξυλόφουρνος, καθαρισμένος και ξαναμμένος, υποδέχτηκε τα ζυμάρια στην καυτή αγκαλιά του και η μυρωδιά του ψησίματος ταξίδεψε τις αισθήσεις σε έναν παράλληλο χωροχρόνο αυθεντικό, όμορφο και ανθρώπινο.

Όσο για την δική μου προσπάθεια συμμετοχής στην διαδικασία: στέφθηκε από την αποτυχία του πρωτάρη και συνοδεύτηκε από τα καλοπροαίρετα ωστόσο ειρωνικά τους σχόλια. «Έλα παππού να σου δείξω το σπιτικό σου» σκέφτηκα και γρήγορα κρύφτηκα πάλι πίσω από τον φακό μου. Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες μάλλον έκανα την σωστή επιλογή…

#LoveOnly,
Madame Ginger

3 σχόλια
  1. Παιδια καταπληκτικες photo και η κυρια Σοφια η καλυτερη μαγειρισα του αγιου νικολαου!!!

  2. πολυ ωραιες φωτογραφιες μπραβο κωστα . εκμερους της γιαγιας μου της πηγης ,της μαριας και της θειας της σοφιας σε ευχαρηστουμε παρα πολυ και σε περημενουν να φτιαξετε ντακους μαζι, μπραβο απο ολους .

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης