Γιατί όταν πίνεις αλκοόλ, θέλεις να φας τα πάντα; Η επιστήμη απαντά.

Γιατί όταν πίνεις αλκοόλ, θέλεις να φας τα πάντα; Η επιστήμη απαντά.

02/06/2018 10:43

Ας μην κρυβόμαστε. Όταν έχουμε πιει λίγο παραπάνω αλκοόλ, τα πάντα μας φαίνονται πιο νόστιμα απ’ ότι είναι πραγματικά. Το φθηνό σουβλάκι γίνεται η απόλυτη νοστιμιά και το μέτριο φαλάφελ, μια αποκάλυψη. Αν έχεις πιει ποτέ αλκοόλ, πρέπει να το παραδεχθείς: ανοίγει την όρεξη. Και τότε το φυστικάκι, πατατάκι, αγγουρο-καροτο-κριτσίνι, που σερβίρουν με τα ποτά μας και μασουλάμε σα να μην υπάρχει αύριο, δεν είναι ποτέ αρκετό. Απ’ ότι φαίνεται, οι επιστήμονες έχουν ήδη ονομάσει αυτή την πολύ συγκεκριμένη όρεξη: το “φαινόμενο Απεριτίφ” (apéritif effect).

Μέχρι σήμερα, νόμιζα ότι το αλκοόλ απλώς αυξάνει την πείνα και μειώνει τις αναστολές. Επομένως, είναι πιο εύκολο να μασαμπουκώσουμε “αηδίες”. Κι όμως, η επιστήμη έχει διαφορετική απάντηση. Μετά από πείραμα που έκαναν ερευνητές του Βρετανικού Ινστιτούτου Francis Crick σε ποντίκια, βρήκαν ότι με την κατανάλωση αλκοόλ, σημειώνεται σημαντική αύξηση της δραστηριότητας σε πολύ συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικών κυττάρων: τους νευρώνες AgRP. Αυτά τα κύτταρα, που υπάρχουν τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους, ενεργοποιούνται όταν το σώμα μας είναι υπό κατάσταση λιμοκτονίας. Επομένως, η ξαφνική πείνα προκύπτει από αυτούς ακριβώς τους νευρώνες!

Η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και, φυσικά, έχει τους περιορισμούς της, όμως τα αποτελέσματά της δίνουν μια εξήγηση για το “φαινόμενο Απεριτίφ” (πολύ φινετσάτο όνομα για κάτι διόλου φινετσάτο, όπως οι κοτομπουκιές στις 3:00 π.μ.). Οπότε, πρώτον: σε συμβουλεύω γενικώς να πίνεις λίγο και με μέτρο, γιατί όλοι ξέρουμε τα κακά του αλκοόλ. Κι αν προσέχεις τη γραμμή σου, τώρα ξέρεις γιατί σου είναι τόσο μα τόσο δύσκολο να κάνεις τη σωστή επιλογή μετά από 2 ποτήρια κρασί.

#FeedYourDreams,

Anna


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την έρευνα: Nature.com | BBC

 

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης