Λευκά ή καφέ αυγά; Και ποια σημασία έχει το χρώμα του κρόκου;

Λευκά ή καφέ αυγά; Και ποια σημασία έχει το χρώμα του κρόκου;

02/09/2018 15:07

Τα έχω ακούσει όλα. Ότι τα καφέ αυγά είναι πιο “φυσικά”, ενώ τα λευκά πιο επεξεργασμένα (μάλλον κάποιος μπέρδεψε αυτά που διάβασε για τη λευκή ζάχαρη). Ότι πάντα μα πάντα τα αυγά με κίτρινο κρόκο είναι πιο υγιεινά, γιατί προέρχονται από το χωριό. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι και θεωρίες γύρω από το χρώμα που έχει το τσόφλι, καθώς και ο κρόκος των αυγών. Είπα να το διερευνήσω λίγο: με μια γρήγορη αναζήτηση λύθηκαν αμέσως οι απορίες μου. Διάβασε παρακάτω για να δεις ποιο ρόλο παίζει τελικά το χρώμα στα αυγά.

Τι καθορίζει το χρώμα του κελύφους των αυγών;

Θα βρεις αυγά σε πολλές αποχρώσεις. Λευκά, ζαχαρί, μπεζ, καφέ και πάει λέγοντας. Το χρώμα που θα έχει το τσόφλι του αυγού, καθορίζεται από το είδος της κότας: άρα ο κυρίαρχος παράγοντας είναι -ξεκάθαρα- γενετικός. Μπορούμε μάλιστα να προβλέψουμε το χρώμα των αυγών κάθε κότας, παρατηρώντας τι χρώμα έχουν οι λοβοί των αυτιών της. Οι κοτούλες με κόκκινους λοβούς βγάζουν καφέ αυγά, ενώ εκείνες με λευκούς λοβούς βγάζουν λευκά. Η διατροφική αξία των αυγών δεν καθορίζεται από το χρώμα που έχει το κέλυφός τους. Επομένως, δε χρειάζεται να προβληματίζεσαι αν πρέπει να επιλέγεις λευκά ή καφέ αυγά.

Photo: Ανδρέας Χατζηπαρίσης

Ποια σημασία έχει το χρώμα του κρόκου;

Έχω δει άπειρους κρόκους αυγών στη ζωή μου και σε διάφορες αποχρώσεις. Άλλοι κατακίτρινοι κι άλλοι σε διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί, από απαλό μέχρι πολύ έντονο. Το χρώμα του κρόκου, λοιπόν, καθορίζεται κατα κύριο λόγο από τη διατροφή που ακολουθεί η κότα. Εάν η κότα τρέφεται με φυτά που βρίσκει στο φυσικό της περιβάλλον, ο κρόκος των αυγών της είναι πιο έντονος και πορτοκαλί, ενώ εάν η δίαιτά της βασίζεται στο καλαμπόκι και το σιτάρι, ο κρόκος είναι πιο κίτρινος. Ενώ το χρώμα δεν επηρεάζει τη διατροφική αξία των αυγών, πολλοί chef ισχυρίζονται ότι όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του κρόκου, τόσο πιο έντονη και πλούσια είναι η γεύση τους.

#FeedYourDreams,

Anna

1 σχόλια
  1. Καλησπέρα σας, εδώ στο χωριό που ζούμε λένε πως η άσπρη κότα θα κάνει το άσπρο αυγό, ενώ η καφέ το καφέ. Επίσης πρέπει να προσέχετε πολύ να διαλέγετε μικρά ή μεσαία αυγουλακια, διότι ανακαλύψανε κόλπο να ταΐζουν τις κοτουλες με φελιζολ… για να γίνουν πιο μεγάλα τα αυγά τους… Προσοχή λοιπόν μεγάλη!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης