2 τρόποι να αποθηκεύουμε τα μυρωδικά για να διατηρούνται καλύτερα

2 τρόποι να αποθηκεύουμε τα μυρωδικά για να διατηρούνται καλύτερα

Ο εύκολος και ο μπελαλίδικος τρόπος!

05/09/2018 11:25

Πήγες στη λαϊκή, ψώνισες όλα τα ζαρζαβατικά του κόσμου, με μεγαλεπήβολα σχέδια για όλες τις μαγειρικές της εβδομάδας. Τα βάζεις όλα στο ψυγείο όπως πρέπει -δηλαδή τα λαχανικά και τα φρούτα στα ειδικά συρτάρια όπου θα παραμείνουν φρέσκα και τραγανά- και τα μυρωδικά, ε αυτά τα αφήνεις στις σακούλες τους μέχρι να μαγειρέψεις. Κι αν χρειαστείς μόνο λίγο μαϊντανό ή λίγο άνηθο; Το υπόλοιπο είναι κρίμα να πεταχτεί. Ή μπορεί να θες να τα χρησιμοποιήσεις σε λίγες μέρες από τώρα. Διάβασε παρακάτω 2 τρόπους να αποθηκεύεις τα μυρωδικά στο ψυγείο, έναν εύκολο, της ακαμάτρας και έναν πιο μπελαλίδικο, της σχολαστικής, για να σου διατηρούνται φρέσκα και καταπράσινα για περισσότερες μέρες.

Ο εύκολος τρόπος (της ακαμάτρας):

Έτσι όπως φέρνουμε το ματσάκι μαϊντανό/άνηθο/κόλιανδρο κ.λ.π. από το μανάβη ή το σουπερμάρκετ, το βγάζουμε από τη σακούλα και το τυλίγουμε μέσα σε καθαρή πετσέτα κουζίνας ή ανθεκτικό χαρτί κουζίνας (που θα ρολάρουμε 2-3 φορές γύρω απ’ τα μυρωδικά). Ύστερα ραντίζουμε την πετσέτα ή το χαρτί με νερό, ώστε να παραμείνει νοτισμένο. Βάζουμε το ρολό στο ράφι του ψυγείου και κάθε μέρα, φροντίζουμε να το ξαναβρέχουμε (ελαφρώς), γιατί η υγρασία είναι που θα διατηρήσει φρέσκα τα μυρωδικά.

Ο μπελαλίδικος τρόπος (της σχολαστικής):

Ομολογώ ότι αυτό τον τρόπο διατήρησης μυρωδικών τον έμαθα στην κουζίνα εστιατορίου αστέρων Michelin στο Παρίσι. Είναι μπελάς, το ξέρω, γι αυτό και δεν περιμένω να το εφαρμόσει κανείς, εφόσον δε βρίσκεται σε επαγγελματική κουζίνα. Ωστόσο, βρίσκω ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για πιο ευπαθή μυρωδικά, όπως ο κόλιανδρος. Δε χαλάνε για πραγματικά πολλές μέρες!

Παίρνουμε το κάθε ματσάκι με μυρωδικά και ξεχωρίζουμε τα φυλλαράκια από τα κοτσάνια. Τα κοτσάνια φυσικά τα πετάμε και τα φυλλαράκια τα βουτάμε σε μπολ με νερό, για να ξεφορτωθούμε τυχόν χώματα. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά (με τον αέρα ή σε ειδικό στραγγιστήρι σαλάτας). Έπειτα στρώνουμε νοτισμένο και διπλωμένο χαρτί κουζίνας σε πλατύ τάπερ. Από πάνω ρίχνουμε τα στεγνωμένα φυλλαράκια. Τα καλύπτουμε με άλλο ένα κομμάτι νοτισμένο χαρτί κουζίνας και κλείνουμε με το καπάκι. Τα φυλλαράκια των μυρωδικών είναι έτοιμα προς χρήση. Και θα παραμείνουν όμορφα και για στολισμό πιάτου σερβιρίσματος.

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης