Πως να διαλέξεις τις τέλειες μπανάνες στο μανάβη

Πως να διαλέξεις τις τέλειες μπανάνες στο μανάβη

15/10/2018 17:14

Οι μπανάνες είναι το φρούτο για όλες τις εποχές. Τις αγαπώ γιατί αποτελούν σωτήριο σνακ σε ώρες που η πείνα με κάνει θηρίο. Είναι πάντα γλυκές, χωρίς να με επιβαρύνουν (μην το ξαναπούμε: δεν παχαίνουν οι μπανάνες, αλλά τα σουβλάκια), κάθονται καλά σε ένα ταλαιπωρημένο στομάχι και παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το Κάλιο, για τις μέρες με πολλές γυμναστικές, ζέστη ή hangover. Διάβασε τι πρέπει να προσέξεις στο μανάβη στη λαϊκή ή στο σουπερμάρκετ για να διαλέξεις τις τέλειες μπανάνες, καθώς και τι να κάνεις σε περίπτωση που σου ωριμάσουν πιο γρήγορα απ’ ότι θέλεις να τις φας.

photo: jesmondfruitbarn.com.au

Δώσε προσοχή στο χρώμα

Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, το χρώμα της μπανάνας θα σου δείξει σε ποιο σημείο ωρίμανσης βρίσκεται. Διάλεξε ένα τσαμπί με κίτρινες μπανάνες, που να πρασινίζουν ελαφρώς κοντά στο κοτσάνι.

Σφιχτές, γεμάτες ζωή

Οι άγουρες μπανάνες είναι συνήθως πολύ σφιχτές και καθώς ωριμάζουν, μαλακώνουν. Όταν τις αγοράζεις, οι τέλειες μπανάνες πρέπει να είναι σφιχτές στο άγγιγμα, ενώ πιάνοντας την επιφάνεια της φλούδα τους  να μη βρίσκεις μαλακά σημεία.

Όχι ταλαιπωρημένες

Οι τέλειες μπανάνες δε χρειάζεται να είναι κατακίτρινες: ελάχιστες καφέ κηλίδες είναι οκ. Ωστόσο να αποφύγεις μπανάνες με μεγάλα καφέ σημάδια, σαν να έχουν χτυπηθεί στη μεταφορά. Το ίδιο ισχύει για μπανάνες στις οποίες έχει ανοίξει ελαφρώς η φλούδα, κατα μήκος τους.

Έχε στο νου σου πότε σκοπεύεις να τις καταναλώσεις

Για να μη στερηθείς όλη τη γλύκα που μπορούν να σου προσφέρουν οι μπανάνες, προσπάθησε να φτιάξεις ένα υποτυπώδες πλάνο κατανάλωσής τους.

Για άμεση κατανάλωση: διάλεξε κίτρινες μπανάνες χωρίς πράσινα σημεία κοντά στο κοτσάνι και με κάποιες καφέ κηλίδες στην επιφάνεια. Αυτές θα είναι τέλειες σήμερα και αύριο.

Για λίγες μέρες μετά: διάλεξε τις πιο σφιχτές κίτρινες μπανάνες, με πράσινη απόχρωση προς τις άκρες τους. Εφόσον τις αποθηκεύσεις σε θερμοκρασία δωματίου, σε 2-3 μέρες θα είναι υπέροχα γλυκές και έτοιμες προς κατανάλωση.

Κι αν μου καφετιάσουν;

Μη βιαστείς να τις πετάξεις. Οι υπερώριμες μπανάνες, αυτές που σιχαίνεσαι να φας γιατί είναι πλέον πολύ καφέ και μαλακές, μπορούν να γίνουν το πιο γλυκό συστατικό για διάφορα γλυκά και smoothies:

  • Μεταμορφωσέ τες σε υπέροχο κέικ μπανάνας (Banana bread)
  • Ξεφλούδισέ τες, κόψτες σε μεγάλα κομμάτια και βάλτες μέσα σε αεροστεγή σακουλάκια κατάψυξης. Χρησιμοποίησέ τες σαν έξτρα συστατικό σε όλα τα smoothies σου. Αυτό είναι το κρυφό μυστικό για λεία και κρεμώδη smoothies.
  • Κι αν θες το πιο γρήγορο παγωτό του κόσμου: πάγωσε 2 πολύ ώριμες μπανάνες στην κατάψυξη (σε φέτες, για πιο γρήγορα). Έπειτα βάλτες στο blender ή στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με λίγο μέλι ή ζάχαρη, λίγο κακάο (αν είσαι της σοκολάτας) ή κάποιο μυρωδικό (βανίλια ή κανέλα) ή ακόμα και λίγο φυστικοβούτυρο και χτύπα τες μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές και αφράτο. Δε θα πιστεύεις ότι το παγωτό που τρως δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή άλλα ζωϊκά προϊόντα.

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης