Σκόρος τροφίμων: πως ν’ απαλλαγείς και τι να κάνεις για να μην ξανασυμβεί

Σκόρος τροφίμων: πως ν’ απαλλαγείς και τι να κάνεις για να μην ξανασυμβεί

16/07/2018 14:34

Ανοίγεις το ντουλάπι και -ξυστά στο πρόσωπό σου- πεταρίζει μια πεταλουδίτσα. Αναρωτιέσαι αν ήταν απλό μυγάκι που είχε εγλωβιστεί, πιάνεις το σακούλι με το ρύζι, το ανοίγεις και ω, φρίκη, τρόμος, αηδία: είναι γεμάτο μικρές, πολύ μικρές κάμπιες. Ψυχραιμία. Πάρε βαθιές ανάσες. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα. Ο σκόρος φαγητού είναι ένας πολύ ανεπιθύμητος επισκέπτης, όμως δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου. Ας μάθουμε τι είναι (στο περίπου) και που τον βρίσκουμε, τι κάνεις για να απαλλαγείς, όταν χτυπήσει στη δική σου κουζίνα και τι προληπτικά μέτρα να πάρεις για να μη σου ξανασυμβεί το κακό.

image

Τι είναι ο σκόρος τροφίμων και που εμφανίζεται;

Ο σκόρος τροφίμων δεν είναι ένα συγκεκριμένο ζωύφιο, αλλά χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε πολλά διαφορετικά είδη σκόρων που -μοιάζοντας αρκετά στους σκόρους των ρούχων- παρασιτούν, μολύνουν και αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Μπορούν έυκολα να μεταφερθούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, ή μπορεί να μας έρθουν “δωράκι” από συσκευασίες που αγοράσαμε σε σουπερμάρκετ, δηλαδή που προήλθαν από κάποια βιομηχανική αποθήκη τροφίμων. Οι προνύμφες (δηλαδή οι μικροσκοπικές κάμπιες που ύστερα γίνονται πεταλουδίτσες) τρώνε -σχεδόν- όλες τις ξηρές τροφές που φυλάμε στα ντουλάπια μας. Αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, μπαχαρικά και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Κάθε είδος σκόρου έχει τις δικές του προτιμήσεις σε τροφή, όμως απ’ τη στιγμή που θα χτυπηθεί ένα σακουλάκι στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα, ασχέτως τι περιέχει το καθένα.

Τι κακό κάνει στα τρόφιμα;

Οι προνύμφες, όχι μόνο τρώνε την τροφή που έχουν προσβάλλει, αλλά πλέκουν συνεχώς ένα κουκούλι από μετάξι, σχηματίζοντας κάποιου είδους φωλιά. Έτσι όταν ανοίγουμε ένα σακούλι που έχει προσβληθεί από σκόρο, βλέπουμε τον ιστό να έχει σβολιάσει την τροφή π.χ. το αλεύρι ή το σιμιγδάλι και να έχει κολλήσει στα τοιχώματα της συσκευασίας.

Τι κάνεις σε περίπτωση που βρεις σκόρο τροφίμων;

Απ’ τη στιγμή που έχει γίνει το κακό, πρέπει να δράσεις άμεσα. Ο σκόρος τροφίμων θα πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Κάθε πεταλουδίτσα (ιπτάμενος σκόρος) αφήνει πάνω από 100 αυγά σε διαφορετικά σημεία, απ΄τα οποία σε περίπου μια εβδομάδα, θα βγουν νέες προνύμφες. Επομένως:

 • Με το που βρεις σκόρους τροφίμων μέσα σε κάποια τροφή, αδειάζεις το ντουλάπι απ’ όλες τις συσκευασίες, ανοιχτές και κλειστές. Ελέγχεις προσεκτικά όλες τις συσκευασίες για σημάδια ότι έχουν μολυνθεί από προνύμφες. Εννοείται ότι πετάς σε σακούλα σκουπιδιών (την οποία θα ξεφορτωθείς αμέσως μετά τη διαδικασία) οποιαδήποτε μολυσμένη συσκευασία τροφίμων, γιατί δε σώζεται. Θα πρότεινα να πετάξεις και τροφές που, ενώ φαίνεται να μην έχουν μολυνθεί, δεν είναι αεροστεγώς συσκευασμένες, γιατί μπορεί να έχουν πιάσει αυγά. Κρατάς μόνο κλειστά γυάλινα βάζα, καλά σφαλισμένα τάπερ και αεροστεγείς συσκευασίες που δεν έχουν ανοιχθεί και τα καθαρίζεις πολύ σχολαστικά γύρω-γύρω. 
 • Οι ειδικοί λένε ότι οι επιφάνειες μέσα στο ντουλάπι (για να μη σου πω όλα τα ντουλάπια πλησίον του μολυσμένου) πρέπει να περαστούν με εξειδικευμένα εντομοκτόνα. Επειδή όμως είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με τις τροφές σου. Άσε που δε θα ξεφορτωθείς παρα ένα μικρό μέρος των σκόρων. Γνώμη μου είναι, να πλύνεις πολύ καλά με κοινό απολυμαντικό υγρό ή σπρέι τις επιφάνειες, πριν ξαναβάλεις μέσα καθαρές κλειστές συσκευασίες.
 • Βάλε αυτοκόλλητες παγίδες σκόρου στο εσωτερικό των ντουλαπιών με τρόφιμα (π.χ. στο πίσω μέρος της πόρτας). Ανιχνεύουν τους σκόρους, προσελκύουν τα αρσενικά λόγω μιας ουσίας που περιέχουν και εκείνα κολλάνε στη χάρτινη λωρίδα. Δεν είναι μια λύση που καταπολεμά το σκόρο τροφίμων, όμως ακόμα κι αν δε βλέπεις πια πεταλουδίτσες, μπορείς να τις ανιχνεύσεις σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμα.
image

Τι κάνεις για να μην σου ξανασυμβεί;

Η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στους απρόσκλητους επισκέπτες, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου -λόγω θερμοκρασίας- ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά.

 • Μην αγοράζεις ποτέ τεράστιες ποσότητες σε ξηρές τροφές, όπως αλεύρι, ζάχαρη, δημητριακά κ.λ.π. Δεν υπάρχει λόγος να τα “αποθηκεύεις” για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού μπορείς πάντα να τα αναπληρώσεις. Αγόραζε σχετικά μικρές ποσότητες, ειδικά μπαχαρικών και φρόντιζε να τα καταναλώνεις σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
 • Μην αγοράζεις χύμα υλικά, όπως ρύζι, όσπρια κ.λ.π. Να προτιμάς συσκευασμένες τροφές -κατα προτίμηση αεροστεγώς σφραγισμένες- μάρκας και προέλευσης που εμπιστεύεσαι.
 • Να αποθηκεύεις τις ξηρές τροφές (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο κ.λ.π.) σε γυάλινα δοχεία με σφιχτό καπάκι, ενώ αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, να τα βάζεις στο ψυγείο.
 • Κάθε τόσο, να καθαρίζεις ντουλάπια και συρτάρια με ξηρές τροφές, γιατί πάντα μπορεί να πέσουν υπολείμματα εδώ κι εκεί, με το άνοιγμα και το κλείσιμο των βάζων.

#FeedYourDreams,

Anna

7 σχόλια
 1. Καλησπέρα, έχω ακούσει πως αυτές οι παγίδες προσελκύουν χειρότερα τον σκόρο, αν και δεν το έχω δοκιμάσει. Ακολούθησα όταν μου έτυχε την διαδικασία του καθαρισμού& των απολυμαντικό προϊόντων, αλλαγή σε φρέσκοαποστειρωμένα βάζα κλπ. Ομως αμφιβάλλω αν έχω απαλλαχθεί πλήρως!

  • Γειά σας! Όπως αναφέρω και στο κείμενο, οι παγίδες όντως προσελκύουν το σκόρο, ο οποίος κολλά πάνω τους κι έτσι είναι ένας τρόπος να καταλάβετε αν έχετε απαλλαγεί ή όχι. Έτσι κι αλλιώς η δράση τους είναι πολύ μικρής εμβέλειας (πχ το ντουλάπι στο οποίο έχουν τοποθετηθεί), επομένως δεν προσελκύουν σκόρο απ’ τον έξω κόσμο, σε ένα σπίτι που δεν έχει ήδη μολυνθεί. Δυστυχώς ο σκόρος επιμένει πολύ και εξαφανίζεται (συνήθως) όταν πιάσουν τα κρύα. Για να απαλλαγείτε πλήρως, θέλει πολύ σχολαστικό καθαρισμό τόσο μέσα στα ντουλάπια, όσο και τις ίδιες τις κλειστές συσκευασίες και τα γυάλινα βάζα. Μάλιστα κάποιοι προτείνουν (αν και είναι ενοχλητική διαδικασία), να αναμένετε ένα διάστημα 5-7 ημερών με τα ντουλάπια άδεια, καθαρά και ανοιχτά, πριν τα ξαναγεμίσετε με αεροστεγείς συσκευασίες. Όπως και να χει, καλή επιτυχία!

 2. Πολυ ωραιο αρθρο. Εχω μπλεξει ομως, εδω και ενα μηνα υπαρχουν παντου, δεν ξερω τι αλλο να κανω.. Εχω αδειασει και καθαρισει ολα τα ντουλάπια της κουζινας πολλες φορες, εχω βαλει ολα τα τροφιμα ειτε στα σκουπιδια ειτε στο ψυγειο αλλα δεν εχω βρει την πηγη. Καποια συμβουλη;

  • Πωπω. Αγαπητή φίλη, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε κάποιον ειδικό σε απεντομώσεις και απολυμάνσεις, που θα εντοπίσει την εστία του προβλήματος. Εάν σας ανησυχεί η τοξικότητα των μεθόδων που χρησιμοποιούν, αναζητήστε στο internet για οικολογικές απεντομώσεις (και ρωτήστε τους για το πόσο ανώδυνες προς τον οργανισμό μας είναι οι ουσίες κλπ). Εύχομαι πραγματικά να απαλλαγείτε μια για πάντα!

 3. Γεια σας! Ακολουθώ ακριβώς αυτές τις τακτικές για την πρόληψη από τον σκόρο, αλλά με έκπληξη διαπίστωσα ότι δημιουργείται ακόμη και μέσα στις κλειστές καινούριες συσκευασίες των τροφίμων, των οποίων η λήξη αργεί ακόμα! Το μέρος όπου τα αποθηκεύω είναι σκιερό και δροσερό. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι άλλο μπορώ να κάνω;

  • Αγαπητή Μαρία δυστυχώς ο λόγος που καμιά φορά δημιουργείται σκόρος μέσα στις κλειστές συσκευασίες ξεκινά από τις μεγάλες αποθήκες των προμηθευτών ή των σουπερ μάρκετ. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το εμποδίσουμε από το να συμβεί, παρά να το περιορίσουμε με το που το αντιληφθούμε για να μην εξαπλωθεί και σε άλλα τρόφιμα. Καλύτερα να τα πετάμε αμέσως (και όπως αναφέρω στο κείμενο να ξεφορτωνόμαστε την σακούλα σκουπιδιών με το που τελειώσουμε το καθάρισμα) κι ας είναι κρίμα.

 4. Ένα τσεκάρισμα το αλεύρι και τα ρύζι με το που τα πάτε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ καλού κακού!Έχω βρει χαλασμένα και από τα δυο την ίδια ώρα που τα αγόρασα…(συσκευασμένα και οι πεταλούδες μέσα…)

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης