Κρεμμύδια και σκόρδα με φύτρες: είναι ασφαλή προς κατανάλωση;

Κρεμμύδια και σκόρδα με φύτρες: είναι ασφαλή προς κατανάλωση;

Να τα κρατήσεις ή να τα πετάξεις;

16/04/2019 12:07

Μερικά πράγματα είναι αναπόφευκτα. Κι όλη την καλή διάθεση αν έχεις να αποθηκεύεις σωστά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ή να μην τα αγοράζεις σε μεγάλες ποσότητες ώστε να τα καταναλώνεις αρκετά συχνά, κάποια θα ξεμείνουν και θα βγάλουν φύτρες. Τις περισσότερες φορές δεν φταις καν εσύ, αφού -μάλλον- όταν τα αγόρασες δεν ήταν όσο φρέσκα θα έπρεπε. Τι να τα κάνεις λοιπόν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα που πέταξαν αυτά τα ενοχλητικά πράσινα κοτσανάκια; Είναι ασφαλή προς κατανάλωση; Ή πρέπει να τα πετάξεις; Διάβασε και θα λυθούν όλες οι απορίες σου.

Κρεμμύδια

Μπορώ να φάω ένα κρεμμύδι που έβγαλε φύτρες;

Η απάντηση είναι ναι: είναι ασφαλές. Μπορεί να αλλάξει κάπως η υφή του κρεμμυδιού και να έχει ελαφρώς πιο πικρή γεύση, όμως δεν είναι τοξικό και δεν θα σου προκαλέσει πρόβλημα. Θα σου προτείνω όμως -λόγω της αλλοιωμένης ίσως γεύσης- να μην τα χρησιμοποιήσεις ωμά σε σαλάτες, αλλά να τα μαγειρέψεις.

Πως να τα ετοιμάσω για μαγειρική; 

Θα κόψεις τις φύτρες με ένα μαχαίρι, θα τα κόψεις στη μέση και θα αφαιρέσεις το υπόλοιπο πράσινο κοτσάνι στο εσωτερικό των κρεμμυδιών.

Κι αν τα κρεμμύδια μου εκτός από φύτρες, έχουν αρχίσει να μαλακώνουν, ν’ αλλάζουν χρώμα και να μυρίζουν περίεργα;

Τότε τα κρεμμύδια σου έχουν αρχίσει να σαπίζουν και πρέπει να τα πετάξεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν νόημα οι πειραματισμοί.

Πως θα εμποδίσω ένα κρεμμύδι απ’ το να βγάζει φύτρες;

Όπως ανέφερα πιο πάνω, μερικές φορές δεν είναι στο χέρι σου το αναπόφευκτο. Διάβασε πως να τα αποθηκεύεις σωστά κι αν “ξέφυγες” και αγόρασες πολλά, φτιάξε μια λαχταριστή κρεμμυδόπιτα.

Σκόρδα

Μπορώ να φάω ένα σκόρδο που έβγαλε φύτρες;

Για άλλη μια φορά, ναι, μπορείς! Μόνο που σου προτείνω να μην το βάλεις ωμό σε τζατζίκι ή σε άλλη συνταγή, αλλά να το μαγειρέψεις γιατί μπορεί να σου πικρίζει στη γεύση.

Πως να το ετοιμάσω για μαγείρεμα;

Κόψτο στη μέση, αφαίρεσε το πράσινο κοτσάνι και το σκόρδο σου είναι έτοιμο για σοτάρισμα. Εάν βέβαια είναι πολύ μαλακό και έχει αλλοιωθεί το χρώμα του, καλύτερα να το πετάξεις.

Τι να κάνω για να μην βγάζουν φύτρες τα σκόρδα μου;

Εφόσον τα χρησιμοποιείς σε ακόμη μικρότερες δόσεις απ’ ότι τα κρεμμύδια, να αγοράζεις ένα κεφαλάκι τη φορά. Και να μάθεις πως να τα αποθηκεύεις σωστά.

#FeedYourDreams,

Anna

2 σχόλια
  1. Με τις πατατες ισχυει το ιδιο; γιατι εχω διαβασει πως μπορεις να παθεις μεχρι δηλητηριαση αν εχουν βγαλει φυτρες και καταναλωθουν..

    • Βασιλική, θα υπάρξει σύντομα σχετικό άρθρο. Πάντως για να έχεις μια ιδέα, όντως τις πατάτες με φύτρες καλύτερα να μην τις καταναλώσεις. Δηλητηρίαση όμως είναι λίγο σπάνιο σενάριο, δεν θα πάθεις εύκολα.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης