Πώς αποθηκεύουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα;

Πώς αποθηκεύουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα;

Για να μην πετάμε τίποτα!

02/12/2017 11:03

Οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα είναι υλικά που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην κουζίνα. Είναι σημαντικό να τα αποθηκεύουμε σωστά ώστε να μην πηγαίνουν “στράφι”, κρίμα είναι. Να μην αλλοιώνεται η υφή , η μυρωδιά και η ζωντάνια τους. Αφήστε που εάν δεν τα αποθηκεύσουμε σωστά, σαπίζουν πολύ γρηγορότερα και αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα πήγαιν-έλα στο μανάβη, επομένως είναι και αντιοικονομικό. Ας δούμε λοιπόν πώς αποθηκεύουμε σωστά τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έτσι ώστε να είναι η φθορά τους όσο πιό αργή γίνεται.

Πατάτες

Οι πατάτες αγαπούν τη δροσιά και μισούν το πολύ φως και την υγρασία. Μην τις αποθηκεύετε στο ψυγείο γιατί, περιέργως, τις κάνει να γλυκίζουν και να καφετιάζουν όταν μαγειρεύονται. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είχατε μια δική σας αποθήκη τροφίμων ή το κλασικό, χωριάτικο κελάρι. Όμως ας μην ονειροπολούμε. Μπορείτε να βάζετε τις πατάτες σε ένα καλαθάκι, όπως το δικό μας RISATORP και να το τοποθετείτε στο πιό δροσερό σημείο της κουζίνας. Όσο για το φως, εάν δεν έχετε την απαραίτητη σκοτείνια, να καλύπτετε το καλαθάκι με μια απλή χαρτοσακκούλα ή μια πετσέτα κουζίνας, σαν τις πολύ οικονομικές και χρήσιμες TEKLA, να ναι καλά η ΙΚΕΑ! Προσοχή μόνο, μην τις βάζετε στο ίδιο καλάθι με τα κρεμμύδια γιατί θα κάνουν τις πατάτες σας να ωριμάσουν γρηγορότερα και να πετάξουν φύτρες. Τέλος, ποτέ μην πλένετε τις πατάτες πρίν τις αποθηκεύσετε.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια πρέπει να αερίζονται. Το ψυγείο είναι πολύ κρύο και ασφυκτικό για εκείνα: μαλακώνουν και “χαρίζουν” τη μυρωδιά τους σε άλλα τρόφιμα γύρω τους. Θέλουν σχετική δροσιά και λιγοστή, σχεδόν ανύπαρκτη, υγρασία. Εφόσον τα χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά στη μαγειρική, είναι λογικό να τα θέλουμε στην κουζίνα. Εμείς τα αποθηκεύουμε στο χαμηλότερο ραφάκι του τρόλεϋ RASKOG, όπου και αερίζονται καί δεν παίρνουν πολύ φως. Δεν έχουμε άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα που να έρχονται σε επαφή με τα κρεμμύδια κι έτσι η μυρωδιά τους μένει σε αυτά! Δε χρειάζεται να το πώ αλλά θα το πώ: φυσικά και δεν πλένουμε ποτέ τα κρεμμύδια πριν τα αποθηκεύσουμε.

Σκόρδα

Τα σκόρδα είναι ίσως το μόνο υλικό που επιτρέπεται να φυλάμε μαζί με τα κρεμμύδια, χωρίς να υπερωριμάζουν. Κι επειδή δεν πιάνουν χώρο, μπορείτε να τα βάζετε μαζί, ώστε να μην ψάχνεστε την ώρα του μαγειρέματος. Εάν τα σκόρδα σας έχουν μαλακώσει ή έχουν βγάλει φύτρες, είναι καλό να τα πετάτε. Όπως και τα κρεμμύδια, θέλουν δροσιά, ελάχιστη υγρασία και όχι πολύ φως.

Επειδή στη χώρα μας κάνει ζέστη και ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου, δε μπορούμε να αποθηκεύουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για μήνες και μήνες, όπως κάνουν -ας πούμε- στη βόρεια Ευρώπη. Επομένως, το σωστό είναι να αγοράζουμε μικρές ποσότητες κάθε φορά, ώστε να τις καταναλώνουμε εγκαίρως.

#FeedYourDreams,

Anna

3 σχόλια
  1. Ο/Η Ελ.Στασινοπούλου λέει:

    κάλιο αργά παρά ποτέ ….Πατάτες – κρεμμύδια μιά ζωή τα έβαζα μαζί.
    Ευχαριστούμε ΄Αννα.

  2. Ο/Η Ιωάννα λέει:

    Πάλι για …φυτείες θα μιλήσω. Τα φυτρωμένα σκόρδα (όχι ολόκληρα, ανά φέτα), και μικρά κρεμμύδια, φυτέψτε τα σε μια γλάστρα, με λίγη υπομονή, θα έχετε φρέσκα για τη σαλάτα σας…

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης