Γιατί οι πράσινες πιπεριές είναι πάντα πιο φθηνές;

Γιατί οι πράσινες πιπεριές είναι πάντα πιο φθηνές;

20/02/2019 11:19

Το έχεις δει παντού: στο σουπερμάρκετ, στο μανάβη ή στη λαϊκή αγορά. Οι κλασικές πράσινες πιπεριές που -δυστυχώς για εμένα- μπαίνουν σχεδόν παντού, είναι πάντα φθηνότερες από τις κίτρινες, τις κόκκινες, τις πορτοκαλί, τις πιπεριές Φλωρίνης κ.ο.κ. Με διαφορά κιόλας! Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Εγώ πίστευα ότι έχει να κάνει με την αισθητά μεγαλύτερη νοστιμιά και το άρωμα που έχουν οι υπόλοιπες πολύχρωμες πιπεριές, όμως τελικά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η τιμή καθορίζεται από το επίπεδο ωρίμανσης

Οι ταπεινές πράσινες πιπεριές έχουν -χειμώνα καλοκαίρι- την χαμηλότερη τιμή, επειδή είναι πιο άγουρες από τις υπόλοιπες. Η συγκομιδή τους γίνεται νωρίτερα, πριν δηλαδή ωριμάσουν πλήρως, επομένως το χρονικό διάστημα απ΄το οποίο θα καλλιεργηθούν μέχρι να φτάσουν στην αγορά είναι πολύ μικρότερο. Οι κίτρινες, οι πορτοκαλί και οι κόκκινες πιπεριές χρειάζονται περισσότερο χρόνο και φροντίδα, γι αυτό και κοστίζουν πιο ακριβά.

Αυτό εξηγεί και την πιο πικρή γεύση που έχουν οι πράσινες πιπεριές σε σχέση με τις υπόλοιπες (και που τόσο μισώ, εκτός κι αν μπαίνουν σε χωριάτικη σαλάτα ή καλοκαιρινό καγιανά, τότε χαλάλι). Αν τις άφηναν στο “τσαμπί” τους να συνεχίζουν να ωριμάζουν, θα γίνονταν κίτρινες, έπειτα πορτοκαλί και στο τέλος κόκκινες. Επομένως πιο γλυκές και αρωματικές. Πάντως όποιες και να διαλέξεις για τις συνταγές σου, απ’ τη στιγμή που έχουν το ίδιο σχήμα (δηλαδή δεν είναι πιπεριές “κέρατο”, Φλωρίνης, τσίλι κ.λ.π.) αλλά άλλο χρώμα, προέρχονται από το ίδιο φυτό και βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ωρίμανσης.

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης