4 τρόποι να μειώσεις τη χρήση πλαστικού στο σπίτι

4 τρόποι να μειώσεις τη χρήση πλαστικού στο σπίτι

18/10/2018 21:19

Κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια τόσο πλαστικό που αρκεί να τυλίξουμε 4 φορές τη Γη. Διάβασα αρκετές φορές την συγκεκριμένη πρόταση μέχρι να αντιληφθώ την τεράστια ποσότητα πλαστικού που καταναλώνουμε αλόγιστα. Θέλετε μερικά ακόμα (καθόλου fun) facts για το πλαστικό; Η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί, συσκευαστεί και διανεμηθεί ένα μπουκαλάκι νερό, είναι 2,000 φορές η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί ισόποση ποσότητα νερού βρύσης. 50% του παραγόμενου πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά πριν καταλήξει στα σκουπίδια ενώ 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή τρώνε τα πλαστικά μας σκουπίδια.

Η αρχή για τη μείωση του πλαστικού έγινε στη χώρα μας με τις πλαστικές σακούλες, ενώ έγινε μια προσπάθεια για τα πλαστικά καλαμάκια η οποία όμως δεν βλέπω να εφαρμόζεται πουθενά, ούτε καν στις μεγάλες αλυσίδες καφέ οι οποίες θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα. Η νοοτροπία μας πρέπει να αλλάξει. Δεν γίνεται να περιμένουμε να μας απαγορεύσουν κάτι (το πλαστικό, το τσιγάρο κτλ) για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούμε στους εαυτούς μας, τους γύρω μας αλλά και το σπίτι μας, τη Γη.

Η λύση είναι μία: ο καθένας από εμάς να προσπαθεί καθημερινά να μειώσει την χρήση πλαστικού στο σπίτι, τη δουλειά αλλά και τις κοινωνικές δραστηριότητες του. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; Ας δούμε για αρχή 4 συνήθειες της καθημερινότητας μας που μπορούν να αλλάξουν άμεσα, οικονομικά και κυρίως πολύ εύκολα χωρίς να μας “ξεβολέψουν”. 

1. Κατάργησε τα πλαστικά καλαμάκια

Ξέρω ότι σου αρέσει να πίνεις το ποτό σου με καλαμάκι, αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν είναι και τόσο απαραίτητο.

Σε ότι αφορά τον καφέ αν πίνεις freddo espresso δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να τον πίνεις χωρίς καλαμάκι, αφού την δεύτερη ή τρίτη φορά θα το έχεις ήδη ξεχάσει. Αν ο καφές σου είναι το freddo cappuccino, τότε εδώ θα δυσκολευτείς αλλά και πάλι υπάρχει λύση. Προμηθεύσου με baboo ή μεταλλικά καλαμάκια τα οποία πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.

Επειδή καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου πρακτικό να κουβαλάς παντού δικό σου καλαμάκι, ξεκίνα τουλάχιστον από το σπίτι και το γραφείο και η μείωση της χρήσης τους θα είναι έτσι κι αλλιώς δραματική. Ελπίζουμε σύντομα να τα καταργήσουν και τα μαγαζιά.

Προϊόντα που αγαπάμε

(Φωτογραφία: Getty)

2. Άλλαξε την οδοντόβουρτσά σου

Και δεν εννοώ να αλλάξεις την πλαστική σου οδοντόβουρτσα με μία ακόμα πλαστική. To 99% των οδοντοβουρτσών δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται σε περισσότερα από 1000 χρόνια και καταλήγουν είτε να επιπλέουν στις θάλασσες είτε να κείτονται για (εκατοντάδες) χρόνια στις χωματερές. Σκέψου ότι ο μέσος άνθρωπος πετάει 200 οδοντόβουρτσες στη ζωή του, οπότε μιλάμε για τρισεκατομμύρια τεμάχια που μολύνουν τη γη, τον αέρα και το νερό.

Τι μπορείς να κάνεις;

Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου με μία φιλική προς το περιβάλλον οδοντόβουρτσα από μπαμπού ή ανακυκλώσιμα υλικά.

Προϊόντα που αγαπάμε

3. Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης

Άλλο ένα πλαστικό υλικό που χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά και πετάμε, μη σκεφτόμενοι ότι η πλαστική μεμβράνη ούτε ανακυκλώνεται αλλά ούτε διασπάται με αποτέλεσμα να καταλήγει στους ωκεανούς και να σκοτώνει χιλιάδες ψάρια και θηλαστικά ετησίως.

Τι μπορείς να κάνεις;

Χρησιμοποίησε γυάλινα δοχεία για την αποθήκευση του φαγητού στο ψυγείο και γυάλινα lunchboxes για να παίρνεις φαγητό στο γραφείο. Τύλιξε το σάντουιτς σου ή τρόφιμα που θες να βάλεις στο ψυγείο σε λαδόκολλα.

Προϊόντα που αγαπάμε

4. Μπορείς να γιορτάσεις και χωρίς μπαλόνια

Άλλο ένα “‘άχρηστο” πλαστικό αντικείμενο που χρησιμοποιούμε μόνο μια φορά και επιβαρύνουμε το περιβάλλον αφού δεν ανακυκλώνεται ούτε διαλύεται.

Τι μπορείς να κάνεις;

Στόλισε το πάρτυ σου με λαμπιόνια και χάρτινα σημαιάκια. Είναι πολύ πιο όμορφα και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και στις επόμενες γιορτές.

Προϊόντα που αγαπάμε

Φυσικά αυτά είναι μόνο η αρχή αφού το πλαστικό κρύβεται παντού και το χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλα άρθρα, λύσεις και αγαπημένα προϊόντα για να συμβάλλουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στην προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας τη χρήση του ξεκινώντας απο το σπίτι μας.

#LoveOnly,
Madame Ginger

5 σχόλια
 1. Πολύ ωραίες οι ιδέες που μας δίνεις για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού στο σπίτι! Θα με συγχωρέσεις όμως αλλά δε συμφωνώ με την άποψη ότι ήδη εφαρμόζεται το μέτρο για τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Δυστυχώς πέρα από τα σούπερ μάρκετ και κάποιες αλυσίδες καταστημάτων (όχι όλες) τα περισσότερα μαγαζιά δεν εφαρμόζουν το μετρό. Είτε χρεώνουν τη σακούλα και μετά την κάνουν έκπτωση στον πελάτη είτε καν δεν την χρεώνουν και απευθείας την προσφέρουν δωρεάν χωρίς κανένα ίχνος – όχι οικολογικής φυσικά αλλά – έννομης συνείδησης.

  • Καλησπέρα. Το μέτρο εφαρμόζεται, μπορεί όχι καθολικά αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα το 2018 έχει καταγραφεί 76% μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας και με το κλείσιμο του έτους θα έχουμε “καταναλώσει” 1,5 δις. πλαστικές σακούλες λιγότερο. Το έχω δει και εγώ αυτό με τα καταστήματα, όπως έχω δει και πάρα πολλούς καταναλωτές να ζητούν πλαστική σακούλα είτε γιατί δεν τους νοιάζει είτε γιατί ξέχασαν να πάρουν μια τσάντα για ψώνια από το σπίτι (το έπαθα εγώ σήμερα). Όπως και να έχει σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αλλά προσωπικά θεωρώ ότι έχει γίνει δουλειά, ειδικά σε μία χώρα που δεν σεβόμαστε κανένα νόμο και κανόνα και δεν έχουμε καμία ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον. Πιστεύω οτι του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα.
   Σας ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο σας,
   Μαριλού

 2. Μου αρέσει πολύ σαν ιδέα αλλά λίγο δύσκολο έτσι που μάθαμε όλοι μας φαντάζομαι η άγνοια των πηγών που θα μας προμήθευε τα πιο οικολογικά προϊόντα θα φταίει που δεν προβάλουνε τα προϊόντα τους προς αντικατάσταση των βλαβερών προς το περιβάλλον υλικών

 3. Ενδιαφέροντες λύσεις, αλλά υπάρχει μια βασική καθημερινή συνήθεια που δεν καλύπτεται σ αυτό το άρθρο.. τι κάνουμε με τα σκουπθδια; Που τα συλλέγουμε αν όχι σε πλαστικές σακουλεε;

  • Όσο τουλάχιστον γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια λύση προς το παρόν. Φαντάζομαι στο άμεσο μέλλον θα έρθουν και στην Ελλάδα/Ευρώπη οι σκουπιδοφάγοι και οι compost bins, αλλά μέχρι τότε πλαστική σακούλα. Εξάλλου δεν γίνεται να αντικατασταθούν όλα σε μία μέρα. Καλή συνέχεια

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης