Αυγά με Χόρτα!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Words: Μαριλού Παντάκη
  • Συνταγή: Μελίλωτος
  • Photography: Δημήτρης Αλβανός

Σε ψητό ψωμί με φέτα!

Δεν κράτησα ποτέ κρυφή, την ιδιαίτερη αδυναμία και αγάπη, που έχω για τη Δέσποινα και τον Κώστα αλλά και το υπέροχο μαγαζί τους, τον Μελίλωτο! Οι λόγοι της αδυναμίας αυτής, πολλοί. Καταρχήν είναι 2 άνθρωποι θαυμαστοί, ταλαντούχοι, δουλευταράδες, εύθυμοι που σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου όταν επισκέπτεσαι τα μαγαζιά τους. Αλλά κυρίως τους αγαπώ για τα υπέροχα φαγητά που μας ταϊζουν κάθε φορά που τους επισκεπτόμαστε. Όπως αυτά τα τηγανητά αυγά με χόρτα και φέτα, πάνω σε ψητό ψωμάκι! 

 

 

Ασυμβίβαστα πιάτα σε μια ασυμβίβαστη κουζίνα από έναν chef που δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από το τέλειο. Ο Κώστας έχω καθυστερήσει πιάτο μία ώρα γιατί δεν έβγαινε όπως πρέπει. “Δεν βρίσκω καμία δικαιολογία στον εαυτό μου όταν αποτυγχάνω γιατί το φαγητό είναι απόλαυση. Μπορεί κάποιος να ξοδεύει τα τελευταία του χρήματα στο πιάτο που μαγειρεύω. ‘Η μπορεί απλά να πέρασε μια δύσκολη μέρα και το φαγητό αυτό να είναι η στιγμή της χαλάρωσής του. Κάθε συμβιβασμός κρύβει από πίσω μια στεναχώρια. Κι εγώ θέλω να χαίρεται ο κόσμος.”

 

Την τελευταία φορά που επισκεφτήκα το μικρό εστιατόριο της οδού Καλαμιώτου, δοκίμασα ένα πιάτο που με συγκλόνισε από την απλότητα και τη νοστιμιά του. Ψητό, ζυμωτό ψωμί με αρωματικό γιαούρτι με φέτα, βραστά χόρτα και τηγανητά αυγά. Με σήκωσε από τα χέρια και με πέταξε 20 χρόνια πίσω, στην κουζίνα της γιαγιάς μου με τον μαρμάρινο νεροχύτη και τις εμαγιέ κατσαρόλες. O Κώστας δούλευε κάποτε εθελοντικά σε έναν φούρνο στην Αμοργό για να μάθει την τέχνη του ζυμώματος και τα μεσημέρια έτρωγαν βλήτα βραστά με τηγανητά αυγά. Από εκεί εμπνεύστηκε και αυτό το πιο-απλό-πεθαίνεις / μαγικό πιάτο. Μόλις το δοκίμασε η Δέσποινα, της θύμησε αμέσως τη βουκολική ποίηση του Παπαδιαμάντη που έχει σχέση με την απλή ζωή των βοσκών και το ονόμασε “Βουκολική”…Αυτά γίνονται μόνο όταν μπλέκει μία φιλόλογος με έναν chef!

Συνταγή

Αυγά με χόρτα!

  • Μερίδες: 2
  • Χρόνος μαγειρέματος: 20-30 λεπτά

Υλικά

  • 2 χοντρές φέτες ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι
  • 4 βιολογικά αυγά
  • 400γρ βλίτα, σταμναγκάθι ή άλλα χόρτα αναλόγως την εποχή
  • 200γρ πρόβειο γιαούρτι
  • 80γρ βαρελίσια φέτα
  • Ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι & ρίγανη
  • 1-2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Λαδώνουμε το ψωμί, ρίχνουμε χοντρό αλάτι, ρίγανη και το ψήνουμε στη σχάρα, σε τοστιέρα ή σε μαντεμένιο τηγάνι με ράγες.

melilotos

2. Βάζουμε στο blender το γιαούρτι με τη φέτα, το κρύο νερό, μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και το ξύδι και χτυπάμε ώσπου να γίνει λεία κρέμα.

melilotos03

3. Βράζουμε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό και τα παγώνουμε σε μπόλ με πολύ παγωμένο νερό και παγάκια. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο & ξύδι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά.

melilotos04

4. Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα αυγά. Βάζουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε μέχρι να ψηθεί καλά το ασπράδι και να μείνει μελάτος ο κρόκος.

melilotos02

5. Στήνουμε το πιάτο μας αλείφοντας το ψωμί με τη σάλτσα φέτας, προσθέτουμε τα χόρτα και στο τέλος τα τηγανητά αυγά.

melilotos06

Το συγκεκριμένο άρθρο, δεν αποτελεί πληρωμένη διαφήμιση / καταχώρηση. Στο Madame Ginger, σας προτείνουμε εστιατόρια, καφέ, καντίνες, ταβέρνες και bar που έχουμε δοκιμάσει, μας αρέσουν και επιστρέφουμε στα τραπέζια και τις μπάρες τους για να απολαύσουμε όσα μας προσφέρουν. Χαιρόμαστε να διαφημίζουμε τα αγαπημένα μας στέκια δωρεάν και δεν δεχόμαστε χρήματα από κανέναν χώρο εστίασης & διασκέδασης, ώστε να μπορούμε να διατηρούμε την αντικειμενικότητα μας.

#LoveOnly,
Madame Ginger

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανεβάσε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @madamegingercom για να μην χάσουμε καμία δημιουργία σου!

3 σχόλια
  1. Ο/Η Daffy λέει:

    Simplicity at its best! Μπράβο στα παιδιά και τυχερή Μαριλού που μπορείς και τα επισκέπτεσαι!

  2. Ο/Η Eleni {The Foodie Corner} λέει:

    Καλά, αυτά τα αυγά τα έχω δοκιμάσει και είναι υ.π.έ.ρ.ο.χ.α. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

  3. Ο/Η Rania λέει:

    υπέροχο ! μόλις το δοκιμάσαμε και παρόλο που δεν είχαμε ακριβώς τα υλικά που χρειάζονται και κάναμε μια παραλλαγή,
    μας άρεσε πολύ !
    Ευχαριστούμε για την έμπνευση.
    Υ.Γ. Υπέροχο το κείμενο και οι φωτογραφίες, όπως πάντα 🙂

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by