Για μπουγάτσα στου Ιορδάνη

Για μπουγάτσα στου Ιορδάνη

Στα Χανιά, η καλύτερη μπουγάτσα με πυχτόγαλο!

29/01/2016 16:30 Χανιά

Η μπουγάτσα είναι κάτι σαν το φετίχ μου. Όταν τρώω μια καλή μπουγάτσα, αλμυρή ή γλυκιά, νιώθω μια τρομερή ευφορία, μία ανείπωτη χαρά η οποία δεν περιγράφεται τόσο εύκολα. Πρόσφατα επισκέφτηκα (επιτέλους) τον Ιορδάνη στα Χανιά και έφαγα μία εκπληκτική μπουγάτσα με πυχτόγαλο Χανίων!Κατάφερε άραγε, η διάσημη “πογάτσα” της Κρήτης να ξεπεράσει το αγαπημένο μου μπουγατσάδικο των Ιωαννίνων, Select? Για να δούμε…

Το 1924, ο προππάπους του Ιορδάνη Ακασιάδη – σημερινό ιδιοκτήτη του καταστήματος -, έμαθε την τέχνη της πογάτσας (Οθωμανική λέξη που σημαίνει γεμιστή πίτα) από ένα Μουσουλμάνο Χανιώτη. Μόλις είχε καταφτάσει στην Κρήτη από την Μικρασιατική καταστροφή και έπρεπε να μάθει μια τέχνη για να επιβιώσει και οι Μουσουλμάνοι Χανιώτες είχαν ήδη μεγάλη ιστορία και εμπειρία στην πογάτσα με πυχτόγαλο. Άνοιξε το μαγαζάκι του στην οδό Κανεβάρο μέσα στα τείχη και από τότε δεν έχει σταματήσει να σερβίρει την ίδια μπουγάτσα.

Σήμερα το κατάστημα βρίσκεται πλέον στην οδό Αποκωρόνου στο κέντρο των Χανίων. Το μαγαζί είναι μοντέρνο με ανοιχτό εργαστήριο όπου μπορείς να δεις τους τεχνίτες να φτιάχνουν κάθε πρωί τις μπουγάτσες, αλλά οι συνταγές δεν έχουν αλλάξει εδώ και 90 χρόνια.

Δύο είδη μπουγάτσας θα φας στον Ιορδάνη: μία με πυχτόγαλο Χανίων (δηλαδή μυζήθρα) και μία με γλυκιά κρέμα. Η μπουγάτσα με το πυχτόγαλο σερβίρεται με κρυσταλλική ζάχαρη και είναι χορταστική, αλμυρή αλλά και γλυκιά, ελαφρώς ξινή, με γεμάτη, άκρως εθιστική γεύση γάλακτος και βουτύρου. Είναι ένα πλήρες γεύμα, ένα αριστούργημα μέσα από την απλότητα της. Το φύλλο, όπως σε όλες τις Κρητικές μπουγάτσες, πιο λεπτό και ανάλαφρο από αυτές της Βορείου Ελλάδας.

Δυστυχώς δεν είμαι τόσο ενθουσιασμένη και με  την μπουγάτσα με γλυκιά κρέμα, καθώς η κρέμα είναι αραιή, άγλυκη και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άρωμα. Οπότε, τουλάχιστον σε ότι αφορά την γλυκιά μπουγάτσα, συνεχίζει η μπουγάτσα του Select στα Ιωάννινα να είναι με διαφορά η αγαπημένη μου!

Αλλά, θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα αυτήν την μπουγάτσα με πυχτόγαλο. Να κάθομαι στον πάγκο που βλέπει στον δρόμο, να πίνω έναν ελληνικό καφέ και να χαζεύω την κίνηση στην πόλη. Στην πιο όμορφη πόλη της Κρήτης και μία από τις ομορφότερες στην Ελλάδα.

#LoveOnly,
Madame Ginger


Μπουγάτσα Ιορδάνης, Αποκορώνου 24, Χανιά | Τηλ.: 28210-88855 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 6:00-14:30 & Κυριακή: 6:00-13:30

Στο Madame Ginger, έχουμε εμπορικές συμφωνίες και προβάλλουμε προϊόντα ή υπηρεσίες, αλλά δεν συνεργαζόμαστε ποτέ εμπορικά με εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, bar και γενικώς οποιαδήποτε επιχείρηση σερβίρει φαγητό, κρασί ή ποτό. Όλα τα άρθρα που αφορούν την προβολή των παραπάνω επιχειρήσεων, αποτελούν την προσωπική άποψη του υπογράφοντος και δωρεάν προβολή για επιχειρήσεις που αγαπάμε.

3 σχόλια
 1. Ο/Η Σοφία λέει:

  Η καλύτερη μπουγάτσα της Ελλάδας νομίζω είναι του Κιρκόρ στο Ηράκλειο!

 2. Ο/Η Δημήτρης, λέει:

  μάγειρας στο επάγγελμα θέλω
  να σας πω η καλυτερη μπουγατσα στην Ελλαδα…ειναι του Ιορδάνη..

 3. Ο/Η Ασπασία λέει:

  Με πηχτόγαλο (Χανιώτικη μυζήθρα) είναι μακράν σε αυθεντική γεύση η καλύτερη στην Ελλάδα !!! Με κρέμα δεν είναι παράδοσή μας .

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης