Στην κουζίνα με τον Χριστόφορο Πέσκια…

Στην κουζίνα με τον Χριστόφορο Πέσκια…

...μαγειρέψαμε "Γεύσεις του Τόπου μας"

06/05/2015 11:24

Τον Χριστόφορο Πέσκια τον γνώρισα σε ένα σεμινάριο που μας έκανε στην σχολή μαγειρικής. Τον παρακολουθούσα με μεγάλη προσήλωση και μου άρεσε όχι μόνο ο τρόπος που μαγείρευε, οι τεχνικές του και ο συνδυασμός των γεύσεων, αλλά και η μεταδοτικότητα του, ο τρόπος διδασκαλίας του μέσω ερωτήσεων και συζήτησης αλλά και το πάθος που διέκρινες στο βλέμμα του την ώρα που έριχνε το κάθε υλικό μέσα στο τηγάνι του. Μετά από 2 εβδομάδες ξεκίνησα να δουλεύω στο εστιατόριο του, έγινε ο δάσκαλός μου και μέχρι και σήμερα ακούω τη φωνή του στο μυαλό μου, σχεδόν κάθε φορά που μαγειρεύω. Πρόσφατα ξαναμαγειρέψαμε μαζί και ήταν όπως πάντα μοναδικά..

 

Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στην Λάρισα και μαγειρέψαμε για την εκδήλωση «Γεύσεις του τόπου μας» η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΙΚΕΑ, εταιρείας του Ομίλου FOURLIS. Στο Parking του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλία, μας περίμενε μια μια πανέμορφη, πλήρως εξοπλισμένη και λειτουργική, υπαίθρια κουζίνα αλλά και 12 πάγκοι μικρών παραγωγών που παρουσίασαν τα προϊόντα τους. 

Αφού γνωρίσαμε τους παραγωγούς και δοκιμάσαμε τα προϊόντα τους (ζήλεψα που δεν θα είμαι την επόμενη μέρα που μαγείρευε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος για να γνωρίσω και τους υπόλοιπους 12 παραγωγούς), ξεκινήσαμε τα μαγειρέματα παρέα με όσους δήλωσαν συμμετοχή στα “Εργαστήρια Γεύσεων” και μαγείρεψαν μαζί μας. Μια τηγανιά κοτόπουλο to die for, με μπόλικο δυόσμο όπως συνηθίζει ο chef, μία μακαρονάδα με φρέσκα & άγρια μανιτάρια αλλά και ένα σπανακόρυζο αλλιώς (με κριθαράκι αντί για ρύζι) είναι τα πιάτα που ξεχώρισα και έκλεψα τις συνταγές τους για να τα φτιάχνω κι εγώ.

Στα πιάτα μας, φυσικά δεν έλειψαν τα προϊόντα των παραγωγών. Μάθαμε τα πάντα για τα μανιτάρια από τα Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών και χρησιμοποιήσαμε τα μανιτάρια τους σε μια πλούσια μακαρονάδα την οποία φτιάξαμε με τις χυλοπίτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών Γόννων “Αντιγονίδες” και σκεπάσαμε με τριμμένο κασέρι Ζαρογιάννη. To εργαστήριο γεύσεων ΓΙΑΜ μας έδωσε τις σάλτσες του και μια εξαιρετική κέτσαπ από πράσινες ντομάτες και τρελαθήκαμε με τον πολτό σκόρδου από το Campus Garlic τον οποίο και βάλαμε σχεδόν παντού. Για το σπανακόρυζο, χρησιμοποιήσαμε το κριθαράκι Σαμαρίνα ενώ για να συνοδεύσουμε το ψαρονέφρι με λαχανικά, χρησιμοποιήσαμε το κίτρινο ρύζι Αγρότης το οποίο προέρχεται από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος ο chef ήθελε να μας γλυκάνει και αυτοσχεδίασε! Έφτιαξε ποπ κορν με σπόρους καλαμποκιού και όσο ήταν ακόμα ζεστό στην κατσαρόλα, έριξε κομμάτια χαλβά φαρσάλων της χαλβαδοποιίας Ρόμπου (εξαιρετικός! μυρωδάτος & βουτυρένιος) και μας κέρασε ένα τελείως διαφορετικό γλυκό από τα συνηθισμένα! Συνοδεύσαμε τα φαγητά μας με τσίπουρο Πάπρας και κρασί του κτήματος Μηλέα, ενώ εγώ δεν μπόρεσα να αντισταθώ και πήρα μέλι από τη Μελισσούλα και χειροποίητα Σαπούνια από το Rosmarino

Όπως και την πρώτη χρονιά, έτσι και φέτος η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, πραγματοποίησε παράλληλη δράση και θα διαθέσει το ισόποσο του 5% των εσόδων του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλία, από το Σάββατο 25 Απριλίου, για την υποστήριξη δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών. Αξίζει να σημειωθεί πως από την αντίστοιχη παράλληλη δράση των εκδηλώσεων ‘Γεύσεις του Τόπου μας’ στη Λάρισα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, το 2014, η ΙΚΕΑ διέθεσε είδη αξίας 26.000€.

 Επόμενοι σταθμοί του “Γεύσεις του Τόπου μας” είναι τα Ιωάννινα την Παρασκευή 08/05 με με τους Δημήτρη Σκαρμούτσο,  Χριστόφορο Πέσκια και την Funky Cook και το Σάββατο 09/05 με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στο πάρκινγκ του καταστήματος ΙΚΕΑ, ενώ το στις 15 & 16 Μαΐου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. 

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης