Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο?

Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο?

14/03/2016 21:18

“Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC”. Μια συμβουλή που διαβάζουμε πολύ συχνά σε συνταγές και καλό θα ήταν να την ακολουθούμε. Γιατί όμως πρέπει να προθερμαίνουμε τον φούρνο μας για να ψήσουμε το φαγητό ή το γλυκό μας? Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος πίσω από αυτό ή είναι ακόμα ένας μύθος που ακολουθούμε χωρίς αιτία?

Ναι! Είναι πολύ σημαντικό το φαγητό και το γλυκό σας να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο. Οι λόγοι είναι τρεις και είναι πολύ σημαντικοί:

Ομοιόμορφο Ψήσιμο

Φανταστείτε στην μέση του Κυριακάτικου τραπεζιού, ένα ολόκληρο ψητό κοτόπουλο. Ο μπαμπάς το κόβει και το μοιράζει στα πιάτα. Κάποιος παραπονιέται ότι το κοτόπουλο του είναι παραψημένο, σαν λάστιχο. Κάποιος άλλος λέει ότι το δικό του είναι σαν βραστό αφού η πέτσα δεν έχει ροδίσει καθόλου, ενώ εκείνος που είχε την ατυχία να πάρει το κεντρικό κομμάτι, τελικά δεν έφαγε γιατί δεν είχε ψηθεί καλά το κοτόπουλο.

Τι φταίει; Καλά φανταστήκατε, όποιος μαγείρεψε το κοτόπουλο, δεν προθέρμανε τον φούρνο. Το κρέας, τα πουλερικά αλλά και τα ψάρια, πρέπει να ψήνονται από την αρχή σε ζεστό φούρνο για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε (ομοιόμορφο ψήσιμο μέσα και έξω, τραγανή πέτσα/τραγανό δέρμα, ζουμερή σάρκα). Όταν μια συνταγή λέει να ψήσουμε το φαγητό μας στους 180oC τότε εννοεί να είναι από την αρχή ως το τέλος σε αυτήν την θερμοκρασία.

Διογκωτικές Ύλες

Η μαγιά, το baking powder και η μαγειρική σόδα, θεωρούνται διογκωτικές ύλες, αφού βοηθούν το ψωμί, τα κέικ, τα μάφινς κτλ να φουσκώσουν. Οι συγκεκριμένες ύλες, αντιδρούν και λειτουργούν με την ζέστη οπότε πρέπει να μπουν αμέσως σε έναν ζεστό φούρνο και όχι σε έναν φούρνο που ζεσταίνεται σταδιακά γιατί θα χάσουν την δύναμή τους.

Χρόνος Ψησίματος

Όλες οι -καλά γραμμένες- συνταγές, αναφέρουν έναν Χ χρόνο ψησίματος, ας πούμε για παράδειγμα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αν βάλετε το φαγητό/γλυκό σας σε μη προθερμασμένο φούρνο, δεν θα μπορείτε να υπολογίσετε πόση ώρα το ψήνετε στην σωστή θερμοκρασία, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει η προσπάθεια σας.

Υπάρχει άλλος ένας μύθος σχετικά με την προθέρμανση του φούρνου, που λέει ότι είναι σπατάλη ενέργειας. Όλοι οι φούρνοι λειτουργούν με θερμοστάτη. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο φούρνος πιάσει την θερμοκρασία που του έχουμε ορίσει, τους 180 βαθμούς για παράδειγμα, θα σταματήσει να λειτουργεί μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και να χρειαστεί να την ξανανεβάσει.

Ο κατάλληλος χρόνος για να προθερμανθεί ο φούρνος μας είναι 15-20 λεπτά. Μόλις πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, θα σβήσει το λαμπάκι του θερμοστάτη (σε όσους φούρνους το έχουν) και καλό θα ήταν να περιμένουμε άλλα 10 λεπτά. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η τέλεια στιγμή για να ανάψετε τον φούρνο, είναι την στιγμή που θα ξεκινήσετε την προετοιμασία της συνταγής. 

Τέλος, όλοι θέλουμε να τσεκάρουμε το φαγητό μας την ώρα που ψήνεται, αλλά ανοίγοντας τον φούρνο ρίχνουμε την θερμοκρασία του και σταματάμε ουσιαστικά τόσο το ομοιόμορφο ψήσιμο ή αποδυναμώνουμε τις διογκωτικές μας ύλες. Οπότε, καλό θα ήταν να τον ανοίγουμε όσες λιγότερες φορές μπορούμε και να τον κλείνουμε πάρα πολύ γρήγορα.

Συμπέρασμα; Είναι απλό! Προθερμάνετε τον φούρνο σας για να βγουν σωστά οι συνταγές που με τόσο κόπο μαγειρεύετε! 

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης