Λερώνεται συνέχεια το πάτωμα της κουζίνας σου; Τι να κάνεις

Λερώνεται συνέχεια το πάτωμα της κουζίνας σου; Τι να κάνεις

24/09/2018 19:45

Είναι ένα συχνό πρόβλημα, για το οποίο μας γράφετε συνέχεια. Μπορεί να έχεις στην κουζίνα σου πλακάκια, μωσαϊκό ή -αν είσαι πιο στυλάτος- ξύλο. Όμως λίγη σημασία έχει το υλικό. Μαγειρεύεις, , μεταφέρεις γεμάτες κατσαρόλες, πιτσιλάει το νερό στο νεροχύτη, τα σουρωτήρια στάζουν απο δω και από κεί, ε, δε θέλει και πολύ για να λερωθεί το πάτωμα. Άσε που αν περπατάς από δω και κει με τις σαγιονάρες, μεταφέρεις το μιξ νερού με σκόνη και βρωμίτσες, σε όλο το χώρο. Μη νιώθεις άσχημα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τη χρησιμοποιείς την κουζίνα σου, δηλαδή ότι τη ζεις! Διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να απολαμβάνεις το πάτωμα καθαρό, όσο το δυνατόν περισσότερο.

photo: flooringinc.com

1. Έξυπνο καθάρισμα τοπικά, κάθε μέρα

Μη σε φοβίζει το “κάθε μέρα”. Εάν χρησιμοποιείς την κουζίνα σου καθημερινά, τότε μπορείς να διαθέσεις 5 λεπτά απ’ το χρόνο σου για να εξαφανίσεις τις βρωμιές. Δε χρειάζεται να σκουπίσεις όλη την κουζίνα, παρά μόνο το χώρο κατά μήκος του πάγκου εργασίας, όπου μπορεί να έχουν πέσει ψίχουλα. Έπειτα, μπορείς να σφουγγαρίσεις με δυο-τρεις γρήγορες κινήσεις (άφηνε σε προτατευμένο σημείο του σπιτιού μια λεκάνη με νερό και λίγο απολυμαντικό και άλλαζε το περιεχόμενο κάθε 3 μέρες) τον ίδιο αυτό χώρο, να ανοίξεις το παράθυρο και να τον αφήσεις να στεγνώσει στο πι και φι.

2. Βάλε χαλάκι

Αυτή η λύση μας έχει βολέψει πάρα πολύ στο MG Food Studio. Βάλε ένα ωραιότατο χαλάκι -σε ωραίο σχέδιο και χρώμα που να ταιριάζει με την κουζίνα σου- μπροστά στο νεροχύτη ή και το σημείο του πάγκου που στέκεσαι πιο συχνά και ό,τι πέφτει από νερά, ψίχουλα κ.λ.π. τουλάχιστον πέφτει εκεί. Μπορείς να το τινάζεις αλλά και να το πλένεις πανεύκολα, όσο συχνά θέλεις. Να σαν αυτό, που παρόλο που προορίζεται για μπάνιο, στέκεται ωραιότατα στην κουζίνα.

photo: Μαριλού Παντάκη

3. Φόρα παντόφλες που καθαρίζουν όσο τις φοράς

Ναι αγαπητέ αναγνώστη. Ψάξαμε και βρήκαμε τις αξιαγάπητες παντόφλες που καθαρίζουν το πάτωμα, όσο εσύ τις φοράς. Δεν προορίζονται τόσο για νερά που πιτσιλάνε, όμως μαζεύουν σκόνη και τρίχες (ειδικά αν έχεις σκυλάκια ή γατάκια) στα κρόσια από μικροίνες τους. Όταν δεις ότι έχουν γεμίσει, τις τινάζεις πολύ καλά και τις πλένεις στο χέρι. Κάθε φορά που μαγειρεύεις, λοιπόν, μπορείς να φοράς αυτές τις παντόφλες!

4. Καλή οργάνωση την ώρα που μαγειρεύεις

Α, εδώ θα πρέπει να μιμιθείς τους chef στις επαγγελματικές κουζίνες. Μην τρομάζεις. Εννοώ ότι πριν ανάψεις το μάτι, θα έχεις στήσει στον πάγκο σου όλα τα υλικά (ψιλοκομμένα λαχανικά, μπαχαρικά κ.λ.π.) με τα οποία θα μαγειρέψεις. Το σωστό mise en place, είναι η λύση για να μην τρέχεις σαν τρελός με την κατσαρόλα να κοχλάζει, να βρεις κάτι στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, να δημιουργείται χαμός και να σου πέφτουν πράγματα στο πάτωμα. Θα πρέπει επίσης να έχεις τραβήξει τον κάδο απορριμάτων κοντά σου -στα πόδια σου- ώστε να πετάς κατευθείαν τις φλούδες από τα λαχανικά, τα τσόφλια και ό,τι δε χρειάζεσαι και να μην τα μεταφέρεις στα χέρια μέχρι την άλλη άκρη της κουζίνας. Αυτό που κάνω προσωπικά, είναι να έχω ένα μεγάλο πλαστικό μπολ πάνω στον πάγκο, με μια σακούλα, ώστε να πετάω μέσα ό,τι σκουπίδια κάνω επιτόπου. Έπειτα παίρνω τη σακούλα και την πετάω μέσα στον κάδο. Το πάτωμα: πεντακάθαρο.

photo: Rikki Snyder

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης