Μελομακάρονα με σοκολάτα σε 3 παραλλαγές

Μελομακάρονα με σοκολάτα σε 3 παραλλαγές

Δύο ωραία πράγματα, όταν συνδυαστούν, κάνουν ένα θαύμα γεύσης!

Ήμουν δύσπιστη. Έλεγα, “δύο ωραία πράγματα, όταν συνδυαστούν, δεν κάνουν πάντα ένα πολύ ωραίο πράγμα”. Δίκιο είχα, βεβαίως – βεβαίως, αφού αυτή η αρχή ισχύει για πολλά ωραία πράγματα στη ζωή. Πίστευα ότι ισχύει για τα σιροπιαστά γλυκά με τη σοκολάτα. Πόσο λάθος ήμουν. Πρώτα απ’ όλα, δοκίμασα το υπέροχο κέικ Μυρμηγκάτο. Έπειτα μπήκε στη ζωή μου το κολασμένο γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα. Και πολύ πρόσφατα, δοκίμασα μελομακάρονα με σοκολάτα σε 3 παραλλαγές: με κουβερτούρα μαύρη, λευκή και γάλακτος. Πίστεψέ με, δύο ωραία πράγματα, όταν συνδυαστούν, μπορούν να κάνουν ένα θαύμα. Πεντανόστιμα, λαχταριστά, εορταστικά.

Φέτος τα Χριστούγεννα λοιπόν, θα κάνω 2 δόσεις κλασικά μελομακάρονα. Τη μία δόση θα την αφήσω μελωμένη, παραδοσιακή, με μπόλικο το καρυδάκι. Την άλλη δόση, θα τη σιροπιάσω κι έπειτα θα την περάσω από 3 είδη σοκολάτας -μη μείνει κανείς παραπονεμένος- και θα την κρατήσω στο ψυγείο. Τα μελομακάρονα με σοκολάτα ήρθαν για να μείνουν!

Μελομακάρονα με 3 σοκολάτες

  • Μερίδες: 35-40 μελομακάρονα
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά (χωρίς την προετοιμασία για τα μελομακάρονα)
  • Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά

Υλικά

  • 1 δόση κλασικά μελομακάρονα
  • 200 γρ. κουβερτούρα μαύρη
  • 200 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 3 κ.σ. σπορέλαιο
  • 250 γρ. ξηροί καρποί (πχ. φυστίκια Αιγίνης, καρύδια, μακαντέμια κλπ.)

Εκτέλεση

1) Ψήνουμε 1 δόση κλασικά μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε αλλά δεν τα πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς.

2) Για να ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα με μαύρη σοκολάτα, λιώνουμε την μαύρη κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ, πάνω από κατσαρόλα που σιγοβράζει (μπεν μαρί) μαζί με 1 κ.σ. σπορέλαιο. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να έχουμε λείο μείγμα.

3) Περνάμε το 1/3 των μελομακάρονων από το μείγμα, ώστε να καλυφθούν και τα ακουμπάμε σε σχάρα.Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

4) Για να ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα, λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ, πάνω από κατσαρόλα που σιγοβράζει (μπεν μαρί) μαζί με 1 κ.σ. σπορέλαιο. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να έχουμε λείο μείγμα.

5) Περνάμε άλλο 1/3 των μελομακάρονων από το μείγμα, ώστε να καλυφθούν και τα ακουμπάμε στη σχάρα. Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

6) Για να ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα με σοκολάτα γάλακτος, λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος σε ανοξείδωτο μπολ, πάνω από κατσαρόλα που σιγοβράζει (μπεν μαρί) μαζί με την τελευταία κουταλιά σπορέλαιο. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να έχουμε λείο μείγμα.

7) Περνάμε όσα μελομακάρονα έχουν μείνει, από το μείγμα, ώστε να καλυφθούν και τα ακουμπάμε στη σχάρα. Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

8) Αφήνουμε όλα τα μελομακάρονα να στεγνώσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά κι έπειτα τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν τα γλάσα τους θα έχουν στερεοποιηθεί εντελώς, τα καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης