Γιατί ο κόλιανδρος έχει περίεργη γεύση;

Γιατί ο κόλιανδρος έχει περίεργη γεύση;

Ή αλλιώς γιατί μερικοί τον αγαπούν και άλλοι τον μισούν;

12/06/2017 18:21

Ο φρέσκος κόλιανδρος είναι για τους περισσότερους ένα νόστιμο μυρωδικό. Διάφορα εξωτικά πιάτα -ασιατικά, μεξικάνικα ή πιό μεσανατολίτικα- σχεδόν πάντα εμπεριέχουν στη λίστα των συστατικών τους λίγο φρέσκο κόλιανδρο. Χρησιμοποιείται συχνά και παντού, όπως στη δική μας κουζίνα ο μαϊντανός. Δίνει ξεχωριστή νότα δροσιάς μέσα σε μια πιτούλα με φαλάφελ, ενώ δε μπορεί να λείπει από μια σωστή γουακαμόλεΣε κάποιους μπορεί να μην αρέσει απλώς λόγω γούστου, όμως αρκετά συχνά θα ακούσετε κάποιον να παραπονιέται ότι απλά δεν μπορεί να το φάει γιατί του θυμίζει γεύση από “σαπούνι”.

photo: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι θέμα γονιδιακό. Συγκεκριμένα, μετά από διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί ανά τα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα ανθρώπων με παραλλαγή στο γονίδιο “OR6A2”, γεύονται πολύ πιό έντονα μια ουσία που θυμίζει σαπούνι, στα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου. Στατιστικά μιλώντας, είναι πολύ λιγότεροι οι άνθρωποι με αυτή την ιδιαιτερότητα, αν και η συχνότητα του φαινομένου εξαρτάται από την γεωγραφική περιοχή.

Στη Λατινική Αμερική και στην Ινδία, δηλαδή μέρη στα οποία η χρήση του κόλιανδρου είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής, υπάρχουν πολλοί λίγοι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου. Ωστόσο στην Ανατολική Ασία, όπου επίσης χρησιμοποιείται το μυρωδικό στις κουζίνες, σχεδόν το 20% του πληθυσμού ανήκει στην ομάδα εκείνων που δε μπορούν να το φάνε.

Οπότε όσοι απο εσάς δεν αντέχετε τη “μεταλλική” γεύση ή γεύση “σαπουνιού” στον κόλιανδρο, μη νιώθετε άσχημα. Τα ίδια τα γονίδιά σας, σας υπαγορεύουν να απέχετε από το συγκεκριμένο μυρωδικό. Μπορείτε σχεδόν πάντα και εφόσον το επιτρέπουν οι συνδυασμοί της κάθε συνταγής, να τον αντικαταστήσετε με φρέσκο μαϊντανό!

#FeedYouDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης