Θέλεις να φας τα πάντα; Μπορεί να σου λείπει ύπνος.

Θέλεις να φας τα πάντα; Μπορεί να σου λείπει ύπνος.

05/02/2019 14:18

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σου έχει ανοίξει η όρεξη, περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Μπορεί να πέρασες μια περίοδο άγχους και -τώρα που ηρέμησες- το πλούσιο φαγητό να συνοδεύει στιγμές ανακούφισης και ανεμελιάς. Απ’ την άλλη, μπορεί τώρα να διανύεις μια περίοδο γεμάτη στρες και στεναχώριες και το σώμα σου να αναζητεί λίγη θαλπωρή στις γεύσεις που αγαπάς. Μπορεί τελευταία να το παρακάνεις με το αλκοόλ. Ή μπορεί -πολύ απλά- να σου λείπει ύπνος.

Σίγουρα έχεις ξανακούσει ότι όταν είσαι κουρασμένος, πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό. Όμως αναρωτήθηκες ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Μέχρι πρότεινος βασιζόμασταν στο ότι η έλλειψη ύπνου (δηλαδή το να κοιμάσαι 5 ή λιγότερες ώρες ημερησίως) διαταράσσει τον εικοσιτετράωρο ρυθμό του σώματος ή τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει άλλος ένας λόγος που μας κάνει να λιγουρευόμαστε ό,τι βρούμε στο ψυγείο, στο ντουλάπι και στο app με το ντελίβερι.

Όταν κοιμάσαι λιγότερο απ’ ότι χρειάζεσαι, το σώμα σου παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ενδοκανναβιδοειδών , φυσικών δηλαδή λιπιδίων που βρίσκονται στο αίμα. Απ΄ότι φαίνεται, τα ενδοκανναβιδοειδή επηρεάζουν το ίδιο σημείο του εγκεφάλου με την κάνναβη. Σωστά διάβασες. Η έλλειψη δηλαδή ύπνου σου προκαλεί munchies (για όσους δεν κατάλαβαν, μαντσίλες): το φαγητό σου φαίνεται ακόμα πιο δελεαστικό.

Σε μια πειραματική έρευνα ύπνου που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Σικάγο στις ΗΠΑ, μέρος των συμμετεχόντων υποβλήθησαν σε εσκεμμένη έλειψη ύπνου ώστε να μελετηθούν οι όποιες διαφορές στην διατροφική τους συμπεριφορά. Κοιμόντουσαν αυστηρά μέχρι 4μιση ώρες κάθε βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας είχαν πρόσβαση σε μπουφέδες και σνακς. Όσοι δεν κοιμόντουσαν αρκετά κατανάλωναν κατα μέσο όρο 400-500 θερμίδες περισσότερες απ’ τους υπόλοιπους αλλά και σε σχέση με τις δικές τους διατροφικές συνήθειες υπο κανονικές συνθήκες (όσο δηλαδή ο ύπνος τους ήταν πλήρης).

Οπότε απόψε κοιμήσου καλά και μπορεί η έκτη καριόκα να μην σου φαίνεται πια τόσο δελεαστική (αλλά κι αν σου φαίνεται, δεν θα σε κρίνει κανείς).

Για περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) διάβασε εδώ.

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης