Πού κρύβονται τα μικρόβια στην κουζίνα σας; (Μέρος Α)

Πού κρύβονται τα μικρόβια στην κουζίνα σας; (Μέρος Α)

Και οι συμβουλές της Madame Ginger για να τα εξολοθρεύσετε

01/03/2018 18:38

Θα σας είμαι ειλικρινής. Τα μικρόβια και τα βακτήρια υπάρχουν στην κουζίνα σας και θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε διάφορα σημεία, ειδικά όπου υπάρχει υγρασία και φαγητό (παντού δηλαδή). Δεν θέλω να μου αγχώνεστε. Ξεκινάμε σήμερα το πρώτο από τα 3 άρθρα για το πού βρίσκονται τα μικρόβια, πώς θα τα εξολοθρεύσετε αλλά και πώς θα αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό τους in the first place.

Θέλω να ξέρετε ότι δεν είμαι μανιακή με την καθαριότητα, δεν είμαι υποχόνδρια σε καμία περίπτωση, θα έλεγε κανείς ότι είμαι χαλαρός τύπος με αυτά τα θέματα. Οπότε όταν σας λέω στις συμβουλές να αλλάζετε σφουγγαράκι κάθε εβδομάδα, πιστέψτε με δεν είναι υπερβολή. Ακολουθήστε τις συμβουλές μου για μια καθαρή κουζίνα με όσο το δυνατόν λιγότερα βακτήρια, μικρόβια και ιούς και κοιμηθείτε ήσυχα!

Στα σφουγγάρια & τις σπογγοπετσέτες

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πραγματοποίησε μία έρευνα σχετικά με τα σφουγγάρια. Πήρε από 1,000 σπίτια τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούν για να πλύνουν τα πιάτα και τα πέρασαν από μικροβιολογικό έλεγχο. Κάθεστε; 100 από τα 1,000 σφουγγάρια είχαν επάνω τους σαλμονέλα. Ναι, το 10% ήταν μολυσμένα με το βακτήριο που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι.

 Τα σφουγγάρια και οι σπογγοπετσέτες είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα μας.

Οι συμβουλές της Madame Ginger:

  • Μετά από κάθε πλύσιμο πιάτων, ξεπλύνετε καλά τα σφουγγάρια με ζεστό νερό, στραγγίξτε τα όσο μπορείτε σφίγγοντας τα και αφήστε τα να στεγνώσουν στο στραγγιστήρι των πιάτων ώστε να παίρνουν αέρα από παντού. Κάντε το ίδιο και με τις σπογγοπετσέτες.
  • Αγοράστε οικονομικά σφουγγάρια όπως τα SVAMPIG της IKEA (0,99 € τα 3)  και αντικαταστήτε το σφουγγαράκι για τα πιάτα κάθε εβδομάδα.
Τα σφουγγάρια SVAMPIG της ΙΚΕΑ είναι οικονομικά κι έτσι μπορώ να τα αλλάζω κάθε εβδομάδα! 

Στις επιφάνειες κοπής

Αν έχετε μόνο μία επιφάνεια κοπής στο σπίτι σας, τότε είναι μάλλον πιο ασφαλές να κόψετε την σαλάτα σας στο κάθισμα της τουαλέτας παρά σε αυτήν την επιφάνεια. Η εξήγηση είναι απλή: οι περισσότεροι άνθρωποι απλά ξεπλένουν την επιφάνεια κοπής τους ή την πλένουν με κρύο νερό και σαπούνι. Όταν έχουμε κόψει όμως ωμό κρέας ή κοτόπουλο σε αυτήν, τότε δεν αρκεί μόνο αυτό.

Οι συμβουλές της Madame Ginger:

  • Προμηθευτείτε με 2 επιφάνειες κοπής και κρατήστε την μία μόνο για φρούτα και λαχανικά και την άλλη για κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.
  • Πλένετε τις επιφάνειες με καυτό νερό και σαπούνι και τρίψτε την καλά με βουρτσάκι κουζίνας.

Super Tip

H αγαπημένη μου επιφάνεια κοπής είναι η APTITLIG της ΙΚΕΑ (19,99€) αφού συγκεντρώνει τα υγρά από το κρέας και τα φρούτα στο ειδικό αυλάκι, και τα εμποδίζει από το να πέφτουν στον πάγκο εργασίας κρατώντας έτσι τους πάγκους της κουζίνας μου germs free! 

Στο νεροχύτη

Ο νεροχύτης σας είναι το ιδανικό περιβάλλον για το νακτήριο E.Coli αφού έχει μόνιμα υγρασία και υπολείμματα φαγητού μεσα στα πιάτα ή στον σωλήνα.

Η συμβουλή της Madame Ginger:

  • Κάθε φορά που τελειώνετε το πλύσιμο των πιάτων, περάστε το νεροχύτη σας με ένα απολυμαντικό ή/και αντιβακτηριδιακό σπρέυ.
  • Πολλά βακτήρια πεθαίνουν με το λεμόνι ή το ξύδι, αλλά δυστυχώς όχι όλα.
Στις δύο κουζίνες του Madame Ginger Food Studio έχουμε βάλει τον νεροχύτη DOMSJO της ΙΚΕΑ (179€) ο οποίος καθαρίζεται πανεύκολα χάρη στο υλικό αλλά και τον σχεδιαμό του.

Στις πετσέτες κουζίνας

Δεν θέλω να σας πω τι λένε οι έρευνες για την βόμβα μικροβίων και βακτηρίων που κρύβεται στην κουζίνα σας και λέγεται “πετσέτες κουζίνας”, γιατί πραγματικά δεν θα τις ξαναχρησιμοποιήσετε ποτέ. Θα σας πω μόνο τι πρέπει να κάνετε για να μην εξαπλώσετε τα  βακτήρια παντού.

Οι συμβουλές της Madame Ginger:

  • Πρέπει να έχετε διαφορετική πετσέτα για να σκουπίζετε τα χέρια σας, άλλη για το στέγνωμα των πιάτων και άλλη για να καθαρίζετε τους πάγκους.
  • Κάθε φορά που πιάνετε με τα χέρια σας αυγά, ωμό κρέας, ψάρι ή κοτόπολο, σαπουνίστε τα χέρια σας και ξεπλύνετε με ζεστό νερό πριν τα σκουπίσετε στην πετσέτα.
  • Στο MG Food Studio έχουμε πάρει καμιά πενηνταριά από αυτές τις οικονομικές πετσέτες ΙΚΕΑ (0,69€/μία) και τις αλλάζουμε κάθε φορά που τελειώνουμε τα μαγειρέματα μας, δηλαδή σχεδόν κάθε μέρα.

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης