Στριφτά τυροπιτάκια με 3 υλικά (Κοζανίτικα Κιχιά)

Στριφτά τυροπιτάκια με 3 υλικά (Κοζανίτικα Κιχιά)

Το πιο περίπλοκο φαγητό της, πρέπει να είναι τα γεμιστά. Αν της μιλούσα ποτέ για αφρούς και sous vide είμαι σίγουρη ότι θα με κοίταζε αναρωτώμενη αν αποτρελάθηκα. Ξεκινά σχεδόν τα πάντα τσιγαρίζοντας κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά και πολύ ελαιόλαδο. Οι ντομάτες της είναι φρέσκες, τυλιγμένες μία μία σε χαρτί, ποτέ στο ψυγείο. Απλότητα και ταπεινότητα, το μεγαλείο της κουζίνας της. Η σημερινή συνταγή της για στριφτά τυροπιτάκια έχει μόνο 3 υλικά. 

Τα έφτιαξε ένα πρωί στην κουζίνα μου με το χωριάτικο φύλλα “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” της alfa που έχει αγαπήσει, μια ωραία πικάντικη φέτα και παχύ ελαιόλαδο. Τα φάγαμε καυτά με την λιωμένη φέτα να μας καεί τη γλώσσα και όσα περρίσεψαν έγιναν το πρωινό μας την επόμενη. Έβαλα και λίγο μέλι από πάνω αφού μου θύμισαν τις σαρικόπιτες που έτρωγα στην Κρήτη κι ας κρατάνε από την Κοζάνη.

Στριφτά τυροπιτάκια (κιχιά)

  • Μερίδες: 9 κιχιά
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 30-40 λεπτά

Υλικά

Εκτέλεση

Δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε, αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa να ξεπαγώσει για δύο ώρες περίπου σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη συσκευασία του ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.

1) Σε μια επιφάνεια απλώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa.

2) Το κόβουμε κατα πλάτος σε 3 ισομεγέθεις λωρίδες.

Super Tip

Εάν θέλουμε να κάνουμε μικρότερα Κιχιά, χωρίζουμε το φύλλο σε περισσότερες λωρίδες.

3) Σχηματίζουμε μια λωρίδα με θρυμματισμένη φέτα στο κέντρο τους, απο πάνω μέχρι κάτω.

4) Λαδώνουμε τα πλάγια, δεξιά και αριστερά και τα κλείνουμε να διπλώσουν, καλύπτοντας τη φέτα.

5) Λαδώνουμε και το σημείο που ενώνεται το φύλλο και ξαναδιπλώνουμε να γίνει ένα πιο χοντρό, μαζεμένο ρολό.

6) Στρίβουμε κάθε ρολό προσεκτικά γύρω απ’ τον εαυτό του και το λαδώνουμε καλά.

7) Γυρνάμε κάθε ρολό σε σχήμα σπείρας, όχι πολύ σφιχτά, για να παραμείνει τραγανό το φύλλο στο εσωτερικό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.

8) Μεταφέρουμε τα στριφτάρια σε ταψί και τα λαδώνουμε καλά από πάνω.

9) Ψήνουμε τα στριφτάρια (ή κιχιά) σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανό το φύλλο.

10) Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

#LoveOnly,
Madame Ginger


Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Στο Madame Ginger, προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι στην κουζίνα μας και βάζουμε στο τραπέζι μας, brands τα οποία ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας και εστιατόρια στα οποία θα μας δείτε να τρώμε συχνά.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης