3 λόγοι για να αγαπήσεις την Αστυπάλαια

3 λόγοι για να αγαπήσεις την Αστυπάλαια

Ένα νησί σε σχήμα πεταλούδας μου έκλεψε την καρδιά

01/05/2017 20:08 Αστυπάλαια

Σπίτια που προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στον ουρανό. Μια Χώρα Κυκλαδίτικη σε νησί Δωδεκανήσιο, ντυμένη στα λευκά και τα μπλε με τα συντρίμια του Κάστρου στο ψηλότερο σημείο να συζητούν με τον Θεό. Αφήσαμε πίσω στο νησί τις φωνές μας να τραγουδάνε δυνατά στις ταβέρνες, τις γυμνές πατημασιές μας στις παραλίες, τις Δύσες και τις Ανατολές που χαζέψαμε με την ηρεμία στην ψυχή που μόνο ένα Ελληνικό νησί μπορεί να σου προσφέρει και γυρίσαμε στην πόλη με τις αναμνήσεις για μπαγκάζια, ένα κεφαλάκι χλωρή και μια χούφτα αλιφασκιά. Δώσαμε ραντεβού στο νησί-πεταλούδα, στα ίδια σοκάκια, στις ιδίες βεράντες την επόμενη φορά που η Αθήνα θα μας πνίξει και ο δυνατός Αττικός ήλιος θα μας φαίνεται μουντός. Η Αστροπαλιά μας είναι ένας έρωτας που δεν θα σε προδώσει, από αυτούς που διαβάζεις μόνο στα βιβλία.

Η Χώρα

Ώρες μπορείς να την χαζεύεις, να φαντάζεσαι ιστορίες να συμβαίνουν πίσω από τις μπλε πόρτες. Σκαρφαλωμένη σε έναν λόφο με αποκορύφωμα το Ενετικό κάστρο στο οποίο κάποτε ζούσαν 4,000 ψυχές όσα και τα τετραγωνικά του μέτρα. Σήμερα στα ξώκαστρα σπίτια, κατοικούν 1,000 νησιώτες ευγενικοί και φιλόξενοι, πρόθυμοι να μοιραστούν το τραπέζι τους στο καφενείο και τις ιστορίες του τόπου τους. Καταφέραμε να την χαζέψουμε κάθε ώρα της ημέρας λουσμένη σε ήλιο και αστέρια, αφού το δωμάτιο μας στο Kallichoron Art Boutique Hotel όπου μέναμε έχει την καλύτερα θέα στο νησί προς την Χώρα.

Τα τυριά και η άγρια ζαφορά

Ένα μαγικό κυνήγι θησαυρού συμβαίνει σε αυτό το νησί αφού στους γυμνούς λόφους του, φυτρώνει κρόκος άγριος και πολυπόθητος από κάθε νοικοκυρά. Η καθεμιά έχει το δικό της σημείο την τοποθεσία του οποίου κρατάει επτασφράγιστο μυστικό. Όταν είναι σίγουρη ότι κανείς δεν θα την δει, πηγαίνει να μαζέψει την άγρια ζαφορά και να την αποξηράνει στο νησιώτικο ήλιο. Αργότερα θα την χρησιμοποιήσει στις λαμπρόπιτες, τις κιτρινοκουλόυρες και σε άλλες τοπικές συνταγές.

Τα τυριά του νησιού, ταπεινά νόστιμα και σε μικρή παραγωγή. Η χλωρή, μία φρέσκια βουτυράτη μυζήθρα, έγινε το αγαπημένο μου και έφαγα την καλύτερη στην ταβέρνα “Barbarossa”. Η Αστυπαλιώτικη κοπανιστή έντονα πιπεράτη συνοδεύει εξαίσια τη ρακή και ξυπνάει για τα καλά τους τολμηρούς που την εντάσσουν στο πρωινό τους. Τέλος δοκιμάσαμε το πολύ ενδιαφέρον τοπικό λααδοτύρι, τέλειο για σαγανάκι και τριμμένο στις τοπικές μακαρούνες.

Οι λαμπρόπιτες και τα κιτρινοκούλουρα

Το βράδυ επιλέξαμε το πρωινό μας και αφήσαμε το χαρτί συμπληρωμένο στη ρεσεψιόν. Το πρωί κατεύθασε ο δίσκος: Καφές, φρεσκοστυμμένος χυμός, τοπικά τυριά, λαμπρόπιτες και τυροκούλουρα. Οι επιλογές που σου δίνει το Kallichoron Art Boutique Hotel για να απολαύσεις χαζεύοντας την θέα προς την Χώρα, είναι όχι απλά αυστηρά ελληνικές αλλά και χειροποίητες αφού η μαμά Ευδοκία φροντίζει τα πάντα με τα χεράκια της. Αγάπησα πολύ τις λαμπρόπιτες, ένα ζυμαράκι που κλείνει μέσα του φρέσκο τυρί Χλωρή αρωματισμένο με άγρια ζαφορά και τα αλμυρά κιτρινοκούλουρα με την έντονη γεύση κρόκου.

Eat Like A Local Tips

 1. Το παραδοσιακό εργαστήρι Ηλιάνα, φτιάχνει και συσκευάζει χειροποίητα κιτρινοκούλουρα και άλλες παραδοσιακές νοστιμιές. Προμηθευτείτε μπόλικες σακούλες!

2.  ​Το Kallichoron αποτελεί το μοναδικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα που έχει βραβευτεί με το Green Marketing Excellence Award 2015 για την υπηρεσία του πρωινού “Grandma’s Breakfast”, ως πρωτοποριακού μέσου προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης. 

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης