Τί πραγματικά συμβαίνει στις κουζίνες των εστιατορίων;

Τί πραγματικά συμβαίνει στις κουζίνες των εστιατορίων;

Τα ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια στις επαγγελματικές κουζίνες δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

08/08/2019 13:47

Όταν πήγα στα 27 μου στη σχολή μαγειρικής ήμουν γεμάτη ενθουσιασμό, ρομαντισμό και ανυπομονησία για το μέλλον. Ήξερα ότι διάλεξα μία δύσκολη δουλειά με πολλές ώρες εργασίας, δύσκολες συνθήκες, πίεση και ατυχήματα (ήδη την πρώτη μέρα στη σχολή έκοψα το χέρι μου και πήγα για ράμματα), αλλά ανυπομονούσα να δημιουργήσω, να ανταλλάξω απόψεις για τη γαστρονομία και ιδέες για πιάτα. Αυτό που δεν είχα καταλάβει είναι ότι οι κουζίνες είναι γεμάτες σεξισμό, βία, ρατσισμό, αλαζονεία, σαδισμό, φωνές, στρατιωτική πειθαρχεία, υποτίμηση, ατελείωτες ώρες δουλειάς, κακές συνθήκες υγιεινής και εργασίας, λίγο ακόμα σεξισμό, λίγη ακόμα αλαζονεία.

Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στις (περισσότερες) κουζίνες και το λέω εκ πείρας. Chef που νομίζουν ότι ένα πιάτο φαϊ που μαγειρεύουν είναι το φάρμακο κατά του καρκίνου, μαθητές που τσακίζονται ηθικά, σωματικά και ψυχολογικά, gay άντρες και γυναίκες που δεν τολμούν να εκφραστούν γιατί η κουζίνα δεν σηκώνει “πούστηδες” και “τζιβιτζιλούδες” και γυναίκες που τρέμουν να μιλήσουν γιατί θα τις ρωτήσουν για ακόμα μία φορά αν έχουν περίοδο συνοδεία μιας σφαλιάρας στον κώλο. Για τους “ξένους” δεν το συζητώ τι τραβάνε, πώς πληρώνονται και αν ασφαλίζονται. Έχω δει πολλούς Ιμπραήμ να τρώνε κλωτσιές και πολλούς Αμπντουλά να τους πετάνε τα καυτά τηγάνια στο νεροχύτη χωρίς καμία προειδοποίηση και να καίνε τα χέρια τους.

Δεν πέφτω από τα σύννεφα με την καταγγελία του μαθητή για τα βασανιστήρια στην κουζίνα του Μποτρίνι. Ελπίζω να είναι αναληθής η είδηση, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ακόμα και να μην συνέβη στη συγκεκριμένη κουζίνα, συμβαίνει καθημερινά σε άλλες. Έχει δει παρόμοια σκηνικά να συμβαίνουν σε κουζίνες, έχω δεχτεί απάνθρωπη ψυχολογική & συναισθηματική βία, έχω υποστεί τρομερές βρισιές, κατάρες και σεξιστικά αστεία, έχω κλάψει ατελείωτες ώρες, πολλές φορές ακόμα και την ώρα της δουλειάς. Ναι, έχω καεί και έχω κοπεί πολλές φορές από λάθος μου. Με έχουν κάψει όμως και επίτηδες. Για να “σπάσω”, για να μην μιλάω, για να μάθω να σέβομαι. 
Στις κουζίνες δυστυχώς ο σεβασμός δεν κερδίζεται, επιβάλλεται και μάλιστα πολλές φορές με βίαιο τρόπο.

Ευχόμαι απ’όλο αυτό να βγει κάτι κάλο. Να ξεκινήσουν οι σχολές να διδάσκουν την ομαδικότητα, την ταπεινότητα και τον σεβασμό. Οι νέοι chef να χτίσουν ομάδες και οικογένειες, να εμπνεύσουν, να γίνουν δάσκαλοι & συνεργάτες, να πετάξουν από πάνω τους τα γελοία μετάλλια και τους τίτλους, να μορφωθούν και να ταξιδέψουν, να κάνουν καραμέλα το “ευχαριστώ” και το “παρακαλώ” αντί των βρισιών και των χαρακτηρισμών.

Ένα πιάτο φαγητό μαγειρεύετε παιδιά, ένα πιάτο φαγητό και τίποτα παραπάνω.

#LoveOnly,
Madame Ginger

7 σχόλια
 1. Ο/Η Αθηνά λέει:

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να λέμε μόνο αλήθειες! Αρκετά!

 2. Ο/Η Ευα Σκορδούλη Πουλα λέει:

  Καλυτερα δεν θα μπορουσε κανεις μα κανεις να τα πει. Μπραβο κοπελλια!!!!!❤❤🙏🙏🍰🍰

 3. Ο/Η Δημήτρης Σκ λέει:

  Τέλειο άρθρο 👏👏👏

 4. Ο/Η Αγάλλου Λίντα λέει:

  Επιτέλους ένα φαγητό φτιάχνουν, προς τι όλο αυτό που έχει καταντήσει ομερτά? Μπράβο στην αρθρογράφο, ταπεινά υποκλίνομαι, η αλήθεια πρέπει να λέγεται !

 5. Ο/Η Ioannis λέει:

  αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πράγματι ένα πιάτο φαγητό κάνουμε και τίποτα παραπάνω. Η διαφορά είναι ο σεβασμός και η αγάπη που έχει το κάθε πιάτο

 6. Ο/Η MM λέει:

  Μπράβο Μαριλού.
  Μας κάνεις να σε εκτιμούμε ακόμα περισσότερο.
  Η κουζίνα είναι και αυτός ένας ακόμα εργασιακός χώρος, δεν είναι σε γυάλα. Ότι ισχύει και στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους με την τρομοκρατία, τα ωράρια λάστιχο και τους χαμηλούς μισθούς δυστυχώς ισχύει και εκεί και ίσως με μεγαλύτερη ένταση λόγω του τουρισμού στη χώρα μας.
  Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να ανέχονται τις “Μανωλάδες”.
  Μπράβο στον πρακτικάριο που το κατήγγειλε εκεί που έπρεπε(σωματεία, δικαιοσύνη) και δε φοβάται μήπως και κάταστρέψει την καρίερα του.
  Και άλλη μια φορά μπράβο και σε εσένα που παίρνεις επώνυμα θέση και δεν είσαι στην καλύτερη αλλη μια “ισαποστάκισα”.

 7. Ο/Η dimi vage λέει:

  ΜΠΡΑΒΟ <3

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διαβάστε επίσης